Selasa, 8 Disember 2009

Mana lebih penting?????

Pagi hari sabtu yang lalu, aku bangun awal pagi2 lagi untuk misi menyediakan nasi lemak kegemaran anak-anakku....kebetulan ari cuti jdk inilah waktu yang terbaik aku nak mengasah skill memasak aku yang dah semakin berkarat....
Sebelum aku start masak, aku dah pastikan baby nina tido dengan nyenyaknye......baru aku turun ke dapur yang dah melambai2 sejak dari minggu lepas lagi..hahahaaa
bahan-bahan nak masak sume dah ready.....santan, daun pandan, halia, beras, ikan bilis, kacang tanah, cili, telur..dan lain2.....
sedang aku menggoreng ikan bilis...nasi lemak dah tanak dah....tiba2 terdengar suara nani, 6 (anak dara pertamaku)..............
Nani : Ibu..................nina dah bangun..............!!!!!!!!!!!!!!
Aku : Ala...tgkkan la kejap..ibu tengah masak nasi lemak sedap gile nih......
Nani : Tapi nina dah bangun la bu....
Aku : Kakak tgkkan la kejap......tak pun kejutkan ayah....ibu x leh tinggal ikan bilis nih.....
Nani : Akak dah kejut dah....tapi ayah x bangun2 jgk.......
Aku : Cube kakak kejutkan lagi..ayah x dengar kot....
Nani : Ibu nih....mane lebih penting....nasi ke nyawa????!!!!
Aku : Terkedu....dan tersengih...heheh...(anak dara aku ni biar betul!!!)

Haha...sejak tu, ayat tersebut telah menjadi ayat paling popular di kalangan kami sekeluarga...sbenonye nani tu malas skit nak menjaga baby nina yang dah semakin buas...mau x penat nak kejar ke sane ke mari....
apepun....nasi lemak ari tu sedap sekali walaupun cabaran untuk menyediakannye adalah sangat besar.....yang penting nyawa tetap diutamakan!!!!