Khamis, 30 Disember 2010

Khas Untuk Pelajar Cemerlang PMR SMK Ulu Kinta...!!!

Ini bookmark untuk pelajar2 cemerlang PMR SMK Ulu Kinta 2010...gune kain felt untuk bunga dan daun serta pasu...


Gambar jarak dekat...riben x letak lagi sbb semangat nak letak dalam blog..

semalam attend meeting kurikulum dan jugak HEM di sekolah...maklumlah, sebelum bukak skolah ni macam2 le nak kene buat...(orang meeting di hadapan..aku pulak meeting kaum ibu di belakang...wahahaha) tetibe terdengar PK memanggil namaku...
'Puan Zaleha mana???....'
masa tu aku tgh xcited menyembang sampai lupa daratan...
Aku tercengang2 sambil mengangkat tangan dalam keadaan tergezut..huhu...(moral cerita...jangan menyembang masa meeting!!!)
'Saya nak minta kaunselor buat kad tahniah utk pelajar cemerlang PMR yang akan kita beri masa hari isnin bukak skolah nanti...' ....pulak dah...

hmmm....susah gak dapat keje kelam kabut camni...apepun aku tak nak buat kad sbb banyak komitmen menunggu kat umahku syurgaku...jadik dengan kuasa veto yang ada padaku aku mintak pada PK yang aku akan buat bookmark...kalo bookmark leh la deme letak kat buku
'sbenarnye kite xde bajet zaleha...sbb tu mintak zaleha buat..bookmark pun ok juga, terpulangla'

akhirnya, siap gak bookmark sebanyak 14 ketul utk diberikan kepada anak2 murid tersayang.....heheh....


Rabu, 29 Disember 2010

mmm...malasnye nak mule kerja!!!


ni sample kad quilling utk projek hari jadi PRS SMK Seri Putera....


Ija punye dah siap...hehe..(kat sebelah tu punjut yang aku try buat..heheh...lawa gak!!!)

minggu depan dah mule keje balik...huhu...malas tahap gaban pulak....apepun, banyak bende nak kene buat nih...rekod itulah, minggu orientasi lah..blablabla...

dah dapat member craft baru...jijah..utk projek terbaru...potpouri org kawen..heheh...tak sabar nak mula nih..

Ahad, 26 Disember 2010

siap dah!!!


ina punye siap dah!!!!

harap2 ina suke yek!!!!!!!!!!

Jumaat, 24 Disember 2010

ooops...salah le pulak....!!!

beria-ria aku menyiapkan order dari xstudent ku yang berada nun jauh di negeri sembilan....dah siap jahit dah....tetibe baru teringat nak check semula nama yang dia nak....rupe2nye ina..bukan ain...huhu...nak bukak balik macam xde makne pulak...kene buat semula la nampaknya...

ni buat balik....tapi baru proses menampal dan tinggal jahit je....huhu....tapi xpe, demi anak murid tersayang, buat semula pun xpe...:D....

Jumaat, 17 Disember 2010

Cekak Minnie Mouse....

malam tadi bersungguh2 aku melihat tutorial dlm web.....tertarik hati nak membuat cekak minnie mouse...senang jugak nak buat bende alah nih...niat nk pakaikan kat kepala nina dan posing utk belog ni....huh...model arini mogok lapar....terpaksalah letak kat mane2 utk tontonan umum...
nasib baik ade perca2 kain felt yang dah tak berapa digunakan nih...dan jugak cekak rambut...projek berjaya dilaksanakan dengan jayanya dalam tempoh 15 minit sahaja...itupun disebabkn tiada campurtangan pihak kedua iaitu NINA....

ok....itu saja kraf utk hari ini.....pasni nak buat yang lain plak....yee haaa...!!!

Khamis, 16 Disember 2010

lama gile babas x hapdet belogku....


gambar di atas.....azwana kamari punye...member lama mase skolah dulu...hehe..harap dia pueh hati...


ni pulak nurin punye...anak si azwana...oleh kerana ana tak menetapkan design ape utk bekas pensel yang diorder..maka aku dengan suke citenye mendesign mengikut kesukahatian ku...hehe...

berita baik.....YB suamiku telah melanggan streamix...hohoho..lagi lama la aku mengadap laptop kalo cam2 sambil menonton drama BONES...aku leh histeria kalo tgk cite nih...eheheh...
berita baik yang satu lagi pulak...aku dan seluruh ahli keluargaku telah menonton cerita hantu kak limah...wahaha.....kelakar tahap tak ingat....baby liya pun aku bawak sekali.....pasni nak tunggu lak cite mamat khalid seterusnya...

berita kurang menarik......penjual rumah mungkir janji.......deposit yang aku bayar diikhtiraf burn oleh penjual rumah tu..mgkuk tandas betul!!!skang ni tgh berusaha mendapatkan balik deposit umah pada penjual gile yang sesuke ati je nak cancel janji...rase nak sumpah jadi katak buncit je..geram tul..

ok..tak leh panjang2...pasni nak siapkan bekas pensel ina dan jugak ibu kepada mun...cin cau!!!

Jumaat, 19 November 2010

lolipop!!!!!


gambar atas : nani siap susun lolipop dalam dulang.......konon2 nak buat hantaran...

dah lama x buat bende2 alah ni....xcited pulak kali ni...tambahan pulak anak2 dan anak2 saudara mula berkumpul kat rumah sempena cuti skolah ni.....hari pertama...berjaya membuat short course utk anak2 dan anak2 buah menghasilkan lolipop nih....jenuh gak nak ngajo dak2 ni...


ni tumpang belakang keta kak lang utk snap gambar......hehehe.....

ok, pasni banyak lagi nak buat nih...tetibe lak semangat menggunung tinggi nak buat quilling bookmark banyak2222....
*tido x berapa lena sbb dalam kepala sibuk merangka bookmark....huhuhu......

Khamis, 18 November 2010

Untuk Ain dan Mai.....dah siap!!!


ni mai punye...dah siap...kualiti gambar sgt x cantik...huhuh..


ain punye lak...order ain dah lama dah, tapi baru siap.....:D...sori ye ain....

dah lama x aplod gambar sbb signal kurang memberangsangkan....rasa macam nak campak je device broadband xxxxx kat lombong blakang umah.....nasib baik arini servis baik menyebbkan aku x sampai ati melempar cakerakan device nih....

berita baik....sok mula cuti.....hahaha...aku nak bersuke ria sampai abis cuti kang......
perkara pertama nak buat masa cuti nih......kelas tambahan untuk haleeda....aku nak ajar haleeda sampai dia mahir membaca dan menulis.......pastu nak latih baby liya minum susu botol......huhuhu...susah gak nak latih baby nih sbb ade ciri2 memuntahkan semula susu yang aku bagi.....perkara seterusnya....nak melatih nina untuk cerai susu....huhuh....jenuh nak layan nina sbb sibuk berebut susu dengan baby liya....
lain2 lak.....aku nak jahit banyak2 pencil case............

selamat bercuti......hehehe...!!!seronoknye!!!!

Rabu, 17 November 2010

amik mood....hari pertama kembali ke sekolah.....!!!

malam tadi xleh nak tido sbb risau nak tinggal baby....arini dah start keje balik...huhuu...malas tahap gaban siot....
pagi tadi bangun pagi dalam keadaan semangat yang berkobar2 sbb target hari ni nak mengemas bilik talian sahabat yang dah ditinggalkan sejak cuti hari raya dulu....

alhamdulillah...segalanya berjalann lancar dengan bantuan Muhammad, PRS yang sentiasa komited bertugas di bilik kaunseling dengan bantuan rakan2nya .....terima kasih daun keladi...
tinggal sok je utk bertugas di sekolah..pastu cuti lagi.....hohohoh......

apepun, ade banyak lagi bende nak kene settle sebelum cuti skolah yang bermula 2 hari lagi.....harap2 siap....

Jumaat, 29 Oktober 2010

Khas Untuk Azie Ku Sayang!!!!

ni utk azie....best friend zaman skolah dulu...harap2 azie suke....
(pas ni leh la azie bagi sehelai baju free kat aku ye....hehehehhahahahhhee)

Khamis, 21 Oktober 2010

hadiah untuk cikgu prasekolah haleeda....

Dalam mode berpantang.....

hari ini aku telah berjaya membuat 2 bijik pencil case utk cikgu prasekolah haleeda...ha, nasib baik hari mood baby adeliya dan jugak si nina agak baik membuatkan aku berjaya menyiapkan pencil case hari ini jugak....satu untuk cikgu amira najwa dan juga utk kak haida, pembantu pengurusan murid kat kelas haleeda...(gambar pencil case kak haida xdpt dihaplod sbb kamera mogok lapar la pulak....)
oklah....tu je hapdet tuk kali ni....
nanti2 kalo baby dalam mood yang ok, aku nak siapkan utk cikgu kelas nani pulak....huhu..tgh semangat nih....!!!

Rabu, 6 Oktober 2010

Nur Adeliya Safiyah Solihuddin............


lama dah bersalin...baru nak upload gambar baby....
memperkenalkan nur adeliya safiyah......lahir pada 17 September 2010, 7 Syawal....11.57pg (jumaat..penghulu segala hari!!!)
harap2 jadi anak yang baik ye...

ok, takleh panjang2...kene stop dulu!!!!

Ahad, 3 Oktober 2010

lama sungguh x menghapdet belogku....

bersawang dan berhabuk!!!!

lama betul x mengemaskini cerita ceritu di sini...almaklumlah...tengah bersesi suaikenal dengan baby baruku....sambil2 tu melayan karenah nina yang semakin hari menunjukkan sikap cemburunya pada baby baruku...huhuhu....

nama baby..???setelah siap menyenarai pendek nama yang telah dipilih oleh nani, haleeda dan YB suamiku...akhirnya, setelah hampir 2 minggu namanya didaftarkan kat surat beranak...tu pon YB suamiku menelefon di kaunter JPN last minute utk cnfirmkan nama...huhu...haru betul la...NUR ADELIYA SAFIYAH...harap2 jadi anak yang baik dan solehah ye.....

saje nak berkongsi cerita....

sejam sebelum ke hospital....aku mengemas baju mengandung yang aku pakai sekian lama...huhhu...terasa sebak betul sbb hari tu hari terakhir aku memakai baju mengandung....lain kali x pakai dah........

aku dijangkiti selsema dan batuk 3 hari sebelum hari nak operation (gara2 aku melantak segala bagai jenis makanan sempena hari raya)...pakar bius menyarankan supaya pembedahan ditangguhkan sbb aku x sihat...pakar O&G lak kata aku kene gak ceaser pada hari yang dijadualkan sbb nanti lagi teruk kalo ade cntrction....akhir skali tepat pukul 10 mlm doc membuat keputusan utk meneruskan pembedahan...huhu....tetibe jadi takut pulak, macamla tak penah kene bedah sebelum nih...doc gune bius CSE (combine spinal epidural...in case kalo pembedahan berterusan sehingga 4 jam...)

17hb sept..jumaat...
masuk MOT tepat kul 10.15....lewat 30 minit sbb bekalan darah sgt kritikal di spital....terpaksa tunggu bekalan darah, baru leh masuk MOT...
dr. maizatul (senior MO) yang mengetuai pembedahan, dr. praveena lak bertugas sbg dr. bius masa tuh...alhamdulillah, segalanya berjalan lancar walaupun pembedahan mengambil masa dari pukul 10.30 sampai kul 1.05....lama gile tul....baby hanya dikeluarkan selepas sejam....x macam anak2 yang lain....dapat baby girl.....sihat....lebih kecik berbanding dgn kakak2nya...lagipun usia kandungan baru 37 minggu.....tu yang agak ringan..2.6kg...apepun bersyukur sgt sbb lahir dengan sihat dan sempurna...

doc bagitau yang ada banyak lekatan berlaku...antara pundi kencing, usus dan organ yang lain, sbb tu pembedahan mengambil masa yang agak lama..(memang lama pon...)
pasni aku tak leh nak mengandung lagi dah...lagipun aku x berani sbb pembedahan kali ke4 ni pon dah rase cuak semacam....heheh.....

oklah, next time baru nak haplod gambar baby.......
kene stop dulu sblum nina bangun dari tido dan mengacau si kecik pulak....

Rabu, 8 September 2010

beg atau bantal...???

projek kanak2 untuk hari ini....

plan asal nak buat tote bag.....tapi macam tak jadik je....hahahaa.....first time buat gambar lebah..huhu..kira ok jugak....(ni tiru dalam buku katun nina...)

ok, pas ni nak kene tgk dulu..sama ada nak letak tali beg atau nak sumbat je poly fiber dalam tuh...

kene stop dulu...sok nak raya...baaaaanyak nak kene buat...dalam check list ada 20 perkara kene settlekan hari ni jugak.....(tp masih ada masa nak buat bende ni jugak kan...???heheh)

selamat hari raya, maaf zahir batin......!!!!!!!!!

Isnin, 6 September 2010

untuk nina dan baby.....

dah lama nak buat bekas simpan duit raya untuk nina....ha, baru ade kesempatan nak buat...sambil2 tgk Kalamullah kat TV3 (lepas sahur)....

ni pulak untuk baby yang bakal lahir 11 hari lagi...huhu...saspen lak rasenye...jantina pulak tak tau lagi sbb tu x letak pon warna pink kat bekas nih......


Ahad, 5 September 2010

Happy Belated Birthday Untuk YB Suamiku....


Selamat hari lahir yang ke 32 buat YB Suamiku..heheh....ni hadiah buat abang...leh simpan pen dan pensel serta segala bagai dan letak kat opis abang...
selalunya buat pencil case guna kain felt, tapi kali ni cube gunekan kain hitam (yang buat seluar slack tuh...)...actually kain ni melambak2 kat umah sbb disedekahkan oleh along...so, kali ni cube gune kain ni plak....lebih senang jahit kain nih berbanding dengan kain felt.....tapi kene letak kain pengeras dulu...(ntah ape ke namanye..yang letak kat kolar baju tuh...)

ok....semoga abang sejahtera selalu...happy birthday....
(aku beli cheese cake untuk suamiku...tetapi aku yang HABISKAN semuanya...hahaha)

Sabtu, 4 September 2010

Order Ayu siap dah!!!!

hp case ayu punye.....bahagian belakang...

ni pulak bahagian depan hp case ayu...ayu nak warna hitam...senang sket nak design...

ni pulak bahagian belakang pencil case ayu....lupe nak letak mata ladybird tuh...terus snap gambar..

ni bahagian hadapan pencil case ayu...

akhirnya siap jugak order ayu nih....lepas ni nak rehat dah......tunggu nak bersalin je..hehehe....

Khamis, 2 September 2010

x sabar nak bersalin dah.................

kelmarin g hospital...huhuh.....lama tul tunggu giliran...menunggu dari pukul 9.30 pagi....jumpa doc kul 11.00 pagi...lama gile kentang tul....
plan asal...dr. masturah bagitau yang aku akan dibedah paling awal pada 22hb ni...tetibe je doc kat spital bg tarikh lebih awal...17hb nih....huhuh...ade banyak plan yang terpaksa dirombak gara2 pertukaran tarikh nih....
doc terpaksa nak bedah awal sbb refer pada kes aku yang dulu...ade perlekatan tisu rahim pada organ dalaman...sbb tuh doc nak bedah seawal mungkin...huhu...saspen pulak mendengarnye...harap2 semuanya berjalan lancar tanpa sebarang masalah...insyaallah............
aku cadang nak makan banyak2 juadah raya sebelum aku bersalin nih.....heheh...harap2 sempat le aku makan nanti...(baby jgn keluar dulu yek.....!!!)

Ahad, 29 Ogos 2010

Informasi Pembedahan Caesarean

Pembedahan Caesarean Mengapa Perlu ?

Pembedahan Cesarean untuk melahirkan anak dengan cara pembedahan biasanya dilakukan secara cemas (emergency) atau secara diatur (elective). Di antara sebab-sebab ia dilakukan ialah :

1. Bayi lemas (fetal distress), ditandai denyutan jantung bayi sangat perlahan kerana tidak cukup oksigen dibekalkan dalam rahim sewaktu proses bersalin.
2. Perdarahan kerana uri diberada depan bayi dan menyekat pintu rahim(Placenta previa).
3 . Rongga punggung ibu sempit, tidak muat kepala bayi.
4. Kedudukkan bayi songsang atau melintang.
5 . Sakit bersalin terlalu lama, mungkin lebih 24 jam, ibu keletihan.
6 . Bayi terlalu besar.
7. Masalah-masalah seperti mandul; berulang-kali keguguran anak; mengandung anak sulung dan ibu berumur lebih 35 tahun ke atas (elderly primidgravida) dan lain-lain..

Bagaimana Bius ?

Biasanya ada dua pilihan ;
1. Bius umum, tidur langsung. (General anesthetic)

2. Bius saraf belakang ‘Epidural’ , hanya kebas pada perut hingga ke kaki, masih sedar tentang apa yang berlaku.

Jagaan Lepas Bedah

Jagaan selepas pembedahan cesarean adalah seperti juga jagaan waktu pantang selepas bersalin atau jagaan selepas pembedahan daripada penyakit jenis lain dalam perut. Rawatan susulan ke klinik ialah selepas 2 minggu untuk melihat perkembangan luka jahitan. Apa yang penting sekali ialah dalam dua minggu pertama ketika luka daripada pembedahan dan kelahiran bayi mulai pulih, badan memerlukan banyak sumber protin daripada makanan, oleh itu makanan yang berkhasiat dan seimbang terdiri bahan-bahan karbohidrat, protin, vitamin daripada sayur-sayuran dan buah-buahan adalah penting.

"Oleh itu dalam waktu pantang ini, khususnya selepas pembedahan cesarean, janganlah sekat makanan yang berkhasiat oleh sebab kepercayaan dan amalan budaya kita ataupun oleh sebab desakan dari orang orang tua kita. Walau demikian makanan yang tentu boleh menyebabkan masalah seperti yang boleh menyebabkan alahan (allergy) patut dijauhkan.

" Kurangkan sedikit bahan-bahan yang kaya dengan minyak dan lemak dan bahan manisan yang mengandungi banyak gula seperti coklat dan ais-krim. Pil vitamin dan logam yang dimakan ketika mengandung patut diteruskan sehingga habis pantang khususnya bagi mereka yang menyusukan kerana proses penyusuan memerlukan bahan bahan vitamin khususnya kalsium dalam pembentukan susu.

Biasanya luka pada perut akan kering dan rapat setelah dua minggu. Ketika ini pesakit boleh melakukan aktiviti dan kerja rumah. Amalan menggunakan bengkung dan juga bertungku tidak dicegah. Mengurut pada badan juga tidak dicegah, tetapi jika boleh jangan sentuh bahagian perut khususnya pada luka pembedahan tersebut. Makanan makanan tambahan untuk mempercepatkan proses pemulihan di luka, seperti Jeli, pati ikan haruan dan lain lain bahan di pasaran tidak dicegah.

Apa yang dilarang ialah mengaplikasikan terus ubat pati gamat atau pati haruan pada bahagian bahagian luka ketika 3 minggu pertamaselepas dibedah.Ia akan menyebabkan jangkitan kuman dan kesakitan yang teramat sangat berlaku. Jika ini berlaku anda mesti bersihkan kawasan yang dijankiti kuman dengan savlon yang dicampur air suam, berserta kapas bersih pada kawasan itu. Picit air bisa dan nanah keluar setiap hari dan biarkan luka terdedah kepada udara. Ini akan memeprcepatkan proses pemulihan kulit.

Jarak kehamilan selepas cesarean

Persoalannya: berapa lamakah sepatutnya seseorang wanita yang telah menjalani pembedahan cesarean boleh hamil lagi ?

Pada kebiasaannya kita cadangkan antara satu hingga dua tahun. Apakah kemungkinan jika seseorang wanita mengandng lebih awal dari itu ? misalnya enam bulan selepas pembedahan ataupun sejurus selepas pantang ia terus mengandung.

Sebenarnya luka pembedahan akan pulih dalam masa dua minggu, tetapi ia menjadi kuat dalam masa satu hingga dua bulan. Apabila sampai ke tiga bulan atau lebih parut akan menjadi lebih kuat dan tidak ada bezanya mungkin kekuatan parut cesarean selepas tiga bulan ataupun selepas setahun. Oleh itu jika seseorang itu dengan tidak sengaja hamil, ini bukan satu sebab ia patut menggugurkan kandungannya. Sebaiknya ia diteruskan, lagi pun tidak kesemua kes pembedahan mesti diulang,ia bergantung pada apa punca pembedahan yang pertama, misalnya kalau rongga tulangnya sempit maka ia perlu diulang.

Bolehkah saya melahirkan secara normal berikutnya?

Sebenarnya selepas pembedahan cesarean pertama kemungkinan untuk secara normal adalah sangat besar, mungkin melebihi 70 peratusSebilangan kecil sahaja yang mungkin diulang-bedah oleh sebab rongga punggungnya agak sempit dan tidak membenarkan kepala bayi melepasinya. Tetapi yang lain-lain adalah disebabkan faktor seperti pendarahan, bayi lemas, atau masalah uri yang tidak mungkin berulang lagi. Bolehkah seseorang wanita yang menjalani dua pembedahan cesarean melahirkan bayi secara normal? Sebenarnya ini tidak mustahil kerana pada pengalaman saya sendiri ada beberapa pesakit yang telah melahirkan secara normal selepas dua kali dibedah cesarean. Tetapi sebelum ini dibenarkan berlaku, satu penilaian penting harus dilakukan, samaada rongga punggungnya itu sempit atau tidak dengan melakukan ujian x-ray punggung (pelvimetry) pada bulan terakhir kandungan. Ukuran besar bayi juga perlu dilakukan melalui ultra-sound. Ketika mengandung kali ini, ibu tersebut dinasihatkan supaya jangan memakan bahan karbohidrat atau manisan yang berlebihan untuk mencegah bayi menjadi terlalu besar. Makanan yang berasaskan protin dan sayuran perlu ditekankan, malah saya ada satu pesakit yang telah melahirkan secara normal selepas tiga kali dibedah cesarean. Tetapi ini satu keadaan yang amat luar biasa dan kelihatan mustahil tetapi wujud.

Perlukah selepas tiga kali dibedah ia mesti diikat saluran benihnya (sterilization)?

Sebenarnya pembedahan cesarean ini tidak terhad kepada tiga kali sahaja. Kalau pesakit itu sihat dan tidak mengalami apa apa penyakit yang merbahaya seperti sakit jantung atau bubah pinggang, ia boleh menjalani pembedahan banyak kali. Mungkin sampai enam atau lapan kali bergantung kepada kemampuan kesihatannya, mentalnya dan kehendak pesakit itu sendiri. Saya sendiri ada beberapa pesakit yang telah dibedah sebanyak enam kali.

info dari : www.hamidarshat.com/content/view/70/218/

Sabtu, 21 Ogos 2010

polymer clay pulak dah...

semalam ke craft workshop...tetibe berkenan dengan polymer clay plak....terbang duit aku rm101.80...huhhuhu...

kualiti gambar yang kureng sket....felt + polymer clay.....ok gak...cubaan pertama membuat bookmark...
bunga pertama dari polymer clay...ok la...pasni nak buat teddy bear plak...

hp case utk kak deli...

ni plak hp case utk nani.....

pasni mesti sibuk plak nak buat polymer clay craft lak.....nani dengan haleeda dah sibuk bertanya bile nak buat kraf tu lagi.....huhuh....banyak bende lain nak buat nak oiiii....esok2 pulak lah ye....

Rabu, 18 Ogos 2010

Kambing vs Ayam......

Pada suatu hari, telah menghiaskan dirinya dengan menyangkut manik-manik yang berkilauan pada setiap helaian bulunya. Tajinya diasah sehingga berkilauan dan berjalanlah ia menuju ke kediaman . Tiba di kediaman , pun menyapa sahabatnya itu.

: , pekabo?

: Baik. Wah,. Bukan main lagi kau. Kau nak ke mana hensem-hensem ni.

: Takde ke mana. Sesajalah nak tengok riaksi engko.

: Tapi kan , macam mana pun ko berhias, ko jalan tetap kaki , kan?

: Ko kutuk aku ye. Ko pun apa kurangnya… ..

: Apsal pulak?

: Nampak macam alim. Bela janggut. Tapi TELUR nampak…

Ni lawak lain plak

Satu hari berlakulah bertengkaran yang hebat disebuah reban dan sebuah reban .. pertelingkahan tu menyebabkan satu kampong heboh… beginilah kisahnya.

: Apalah kau ni … Baju ada tapi berkaki tak
malu ke… . kah kah kah
: Kau tu dah baju jarang nampak kemaluan … lagi malu
pa. kah kah kah

: Daging aku lazat.. enak sehingga menjilat jari..
: Lazat pun bukan boleh buat korban…

: Apalah kau ni bertelur sebiji riuh sekampong
: Aku bertelur setiap hari… kau tu beranak setahun
sekali.. hebat apakebendanya.
: Aku hebat… .. yahoooo
: Aku hebat … . yahoooo

Perbualan mereka yang riuh menyebabkan tuan rumah terjaga lalu keluar melihat apa pasal yang riuh… tuan rumah lalu keluar dan mengambil pisau terus menyembelih kedua dua binatang tu sambil berkata… .. Ha… . sekarang sapa yang hebat..!!

.....aku dapat cite ni kat blog mane ntah.....syok jugak sesekali baca bende lawak nih...!!!!

Selasa, 17 Ogos 2010

In Progress.....

untuk si kembar lily dan lala...adik kepada anak muridku.....

order dari kawan mahni.....student master upsi...

ni pulak kak adelina punye.....lupe plak nak tampal burung dan button segala bagai...

najihah punye...kawan mahni....

huhu...sekarang ni cume proses nak memasang zip sahaja....pastu leh la diposlajukan kepada orang2 yang berkenaan...terima kasih atas sokongan anda!!!

al-fatihah buat Ustazah Seti Rafeah......

Al-fatihah buat sahabat sejati Ustazah Seti Rafeah Ramli yang telah kembali ke rahmatullah semalam...bersamaan 7 Ramadhan.....semoga allah tempatkan kak seti di kalangan orang2 yang beriman....

sampai skang masih teringat2 lagi kenangan bersama arwah...seorang sahabat sejati...seorang wanita yang mmpunyai sifat keibuan yang sangat tinggi....
oklah...xleh tulis banyak2.....sedih la.....

Isnin, 16 Ogos 2010

Perkembangan Kandungan Minggu Ke 29 hingga 40..

Entri kali ni bersifat ilmiah sikit..hahah...selalunya asyik menghapdet cerita pasal felt kraf je...actually dah tak sabar nak bersalin...hheheheheh (muat turun dari mengandung.com)

Perkembangan Bayi Dari Bulan Pertama
Sehinggalah Bulan Yang Kesembilan

(Minggu ke-29 hingga minggu ke 40)

ni sebab kandungan aku dah masuk 32+ minggu...

Kali ini kita akan mengikuti minggu yang seterusnya sepanjang perjalanan kehamilan kita selama tempoh 9 bulan.

Minggu ke-29. Postur kita akan kelihatan lebih besar pada bahagian hadapan. Pada masa ini kulit bayi dalam kandungan semakin merah. Namun ia kelihatan agak berkedut sedikit dan lelemak sudah mula terkumpul pada bahagian bawah kulit. Kelopak matanya juga telah terbuka dan sistem pendengaran telah terbentuk dengan sempurna.

Seterusnya minggu ke-30. Puan perlu banyak berehat. Jika puan tidak bekerja, pastikan puan mendapat rehat yang cukup pada hari siang. Pada waktu malamnya pula, pastikan puan tidur awal dan dapat tidur dengan selesa. Tips tidur - angkat sedikit kaki dan letakkan beberapa biji bantal di bawahnya. Jadi minggu-minggu terakhir ini kita secara rumusannya perlukan rehat yang cukup dan selesa.

Memasuki minggu ke-31. Bagi sesetengah wanita hamil akan mendapati tanda kesan regangan merah pada perutnya. Manakala pada payu daranya pula akan kelihatan salur darah yang agak jelas timbul. Ketika ini kedudukan kepala bayi masih berada di bawah. Panjang badannya kini boleh mencecah 37 cm dengan berat 900 g.

Minggu ke-32 pula, bayi kita telah mengalami pertambahan berat badan. Ia mencapai 1.6 kg. Secara normal kedudukan kepala bayi masih berada di bawah. Menyentuh soal hubungan suami isteri pula, sesetengah wanita hamil akan berasa bimbang apabila melakukan persetubuhan kerana takut ia mencederakan bayi yang dikandung. Sebenarnya, puan-puan tidak perlu risau untuk melakukan hubungan seks ketika ini kerana ia tidak akan mencederakan bayi.

Minggu ke-33, bayi kita telah memiliki rupa parasnya yang tersendiri. Rupa inilah nanti yang bakal puan lihat apabila dia lahir kelak. Malah, bayi kita juga sudah boleh membezakan antara terang dengan gelap. Sebagai ibu, inilah masanya puan perlu mendapatkan seberapa bayak rehat yang boleh. Cubalah berbaring sebentar pada waktu tengahari kerana puan mungkin penat ekoran membawa perut yang membesar.

Minggu ke-34, kedudukan bayi pada ketika ini telah betul-betul berada pada pintu rahim. Panjang bayi kira-kira 40.5 cm. Sekarang bayi puan telah terbentuk dengan sempurna dan badannya juga sudah seimbang. Masa ini lemak semakin terkumpul dengan pesatnya di bawah kulit bayi. Jadi bayi kelihatan agak tembam.

Minggu ke-35 pula, akan berlaku perubahan pada diri puan. Puan akan merasai kesukaran untuk bernafas, membuang air kecil dengan lebih kerap dan seringkali tidak dapat mengawal air kencing apabila terbatuk, bersin, atau tertawa dengan kuat. Manakala garisan gelap yang mengarah ke bawah perut sudah menjadi lebih ketara dan menonjol. Puan perlu melakukan beberapa senaman termasuklah senaman pelvik untuk menguatkan rahim.

Bagi mereka yang bekerja, minggu ke-36 pula sewajarnya sudah mengambil cuti dan berehat di rumah. Puan perlu mengelakkan keletihan dan kelesuan. Senantiasa angkat kaki dan letakkan di atas bantal ataupun objek tinggi untuk mengelakkan urat timbul atau "varicose vein" dan bengkak kaki. Bayi pada masa ini sudah membesar dan saiznya memenuhi ruang uterus puan pada ketika ini. Puan akan berasa perut puan begitu penuh, sarat dan sukar untuk membuat sebarang pergerakan.

Bila sudah tiba minggu ke-37, kepala bayi mungkin sudah turun ke ruang pelvik. Bonjolan ketara pada perut akan semakin membesar. Bentuk bayi dalam kandungan juga semakin membulat dan kulitnya bertukar menjadi merah jambu. Rambutnya tumbuh dengan lebat dan bertambah sebanyak 5 cm. Kuku lembut telah terbentuk pada hujung jari tangan dan kaki.

Pada minggu ke-38, puan tentu akan dapat merasa keadaan pundi kencing yang sedikit tertekan dan ini akan menyebabkan kita kerap mahu membuang air kencing.

Puan seterusnya akan memasuki minggu ke-39, saat hampir bersalin minggu kedua terakhir sebelum bersalin. Perut kita sudah begitu besar dan berat. Buat masa ini kita perlu fokuskan fikiran kepada perkara-perkara positif dan bayangkan pemandangan indah. Kita perlu pastikan segala persediaan untuk melahirkan telah siap dikemas dan diletakkan di tempat yang muda diambil.

Minggu ke-40 adalah minggu terakhir dan memasuki minggu ini adlaah saat yang ditunggu-tunggu. Puan akan merasa tidak selesa dan tegang pada bahagian abdomen dan akan merasa sedikit gatal. Puan juga akan muali rasa kebas pada bahagian kaki. Bayi kita dalam kandungan kini telah bersedia untuk dilahirkan. Panjangnya sudah 51 cm dan beratnya telah menjangkau 3.4 kg. Jadi impian puan dan suami kini akan menjadi kenyataan dalam sedikit masa sahaja lagi. Bersabar dan saya berharap semuanya selamat.

Sekian.


haaa...harap2 aku dapat menjalani kehamilan terakhir ni dengan sihat sejahtera.....pasni dah tak boleh nak merasai pengalaman mengandung lagi....ape2pun syukur alhamdulillah kerana tuhan dah memberi kesempatan kepada aku merasai pengalaman melahirkan anak ke dunia....tak semua wanita diberi peluang sebegini....
lepas ni pulak nak masukkan maklumat berkaitan kelahiran secara caesarean....huhuu....saspennye nak tunggu hari bersalin.....

Rabu, 11 Ogos 2010

Beg punjut untuk ibuku......

ni beg punjut untuk mak......minggu ni balik kampung nak bagi kat mak....heheh

ni farah punye.....student upsi...harap2 dia berpuas hati...

ni pun student upsi punye gak......anum punye....anyway many thanks to mahni sbb tolong promote pencil case kite...heheh

Ahad, 8 Ogos 2010

Bookmark merangkap keychain.....

tibe2 aku jatuh cinta dengan felt hitam....sbb macam2 oleh aku reka kat atas bende alah nih...hehe...
mule2 nak buat keychain, tapi bile masuk dalam buku, sesuai pulak buat bookmark....apepun, bookmark merangkap keychain ni akan selamat diposlajukan ke paan untuk dijual di gerainya...
pagi tadi kak shida sempat membelek dan berkenan dengan bende alah nih....terus dia order...design lak sesedap rasa...best betul bile ade kastemer yang cenggini.......tq kak shida....

tu je entri kali nih.....chow chin chow...

....berita sedih.......baru dapat berita tentang keadaan kak seti rafeah (bekas guru kanan kemanusiaan)...sekarang ni dalam keadaan yang sangat tenat akibat kanser....sedih betul bila dengar keadaan kak seti yang macam nih..kalau aku x prgnnt, mesti aku dah tgk kak seti kat spital skang.....
moga tuhan ringankan beban kesakitan yang ditanggung kak seti.....

Sabtu, 7 Ogos 2010

Siap Dah!!!

Broadband di tahap kelembapan yang tinggi meybbkan aku agak kurang rajin untuk mengapdet gmbar kraf felt yang aku dah buat....
minggu ni aku bertungkus lumus menyiapkan keychain untuk dijual di gerai paan...hmmmm....untuk anak murid tersayang, xpe laaa.....(dengar tu paan!!!)
Gambar atas...si bintang kuning.....ada 2 bijik mata je..heheh


Ni pulak...love...berdua lebih baik...kak ude buat 2 bijik je paan ye.....


Ni pulak rama2 dan sepupu masing2...


Si owlies yang nakal....6 jahanam...


Traffik light................

gambar banyak lagi....sok kite apdet lagi ye...!!!!

Isnin, 2 Ogos 2010

Menyiapkan produk untuk si paan......

Minggu ni tgh bz gila babas untuk menyiapkan produk utk juala gerai paan di UMT...hmmm...konon2 nak tolong paan banyakkan bende jualan untuk gerai dia la nih...heheh....
cume masa agak suntuk menyebabkan aku agak terkejar2 untuk membanyakkan bahan jualan..disamping menyiapkan segala kerja2 dan laporan yang tertangguh sebelum aku cuti bersalin sampaiiiii hujung tahun nanti...hehehe....(aku cuti lepas raya...pastu sambung sampai cuti sekolah...)...huhuh.....gile punye cuti....
keychain yang aku jual sempena hari caely kat kem pga....perkembangan ok gile2 punye...mgkin sbb orang ipoh tak penah lagi jumpe keychain felt kat sini...heheheh....
apepun, gambar aku x sempat nak upload untuk kali nih sbb sengaja lupe nak bawak kamera YB suamiku....lagipun beg cinonet yang aku buat untuk mak tak siap2 lagi sampai skang nih..tu yang kurang bernafsu untuk menghapdet gambar2 kraf yang aku buat...

huhu...aku ade banyak lagi keje nek kene buat nih.............kene stop sekarang juga...titik!!!

Khamis, 29 Julai 2010

klip kertas....tq to ija....

dah lama dah aku buat klip kertas nih...tapi tak sempat nak snap...anyway thanks to ija sbb tlg masukkan dalam fb ija...huhu....lawa pulak klip kak ude dalam nih...heheh

Selasa, 27 Julai 2010

Tshirt untuk anak2 daraku....!!!

ni tshirt untuk nina....
untuk ida....

nani punye pulak......
haaa......cube bende lain pulak kali ni.....letak felt pada tshirt pulak, macam biasa, untuk yang pertama mestilah untuk anak2 tersayang....heheh
ok....kene stop dulu!!!!