Rabu, 31 Mac 2010

Jom Kite Melukis!!!

Dah lama aku teringin nak lukis gambar katun untuk dijadikan pembalut buku....heheh.....rubber stamp yang aku tempah lambat sangat nak siap, jadik aku lukis jugak sbb tangan dah gatal nak menconteng......so, malam tadi dengan berbekalkan semangat yang jitu dan padu sambil menemankann haleeda menonton rancangn kesukaannya...roda2 kuala lumpur....hmmm.....dapatlah tiga keping kertas yang aku dah lukis katun di atasnya....pas ni aku nak kaler dan balut pada buku nani dan ida..... (aku dah siap cekau kaler nani dan bawak ke opis...)

Ni gambar spesies kacukan lebah dan rama2...
ladybird yang lum sempat aku kaler....

ni bunge yang belum abis dikaler olehku........


Isnin, 29 Mac 2010

Kad Hujung Minggu!!!!

hujung minggu dilalui dengan penuh sejahtera...

heheh...sempatle aku menggodek kertas2 lama kat dalam kotak ajaib aku.....dan akhirnya dapatle beberapa keping kad ala2 jemputan kawen..hahaha....ape yang penting...layannnn....



Tools yang diperlukan...


  1. Cutting mat

  2. paper trimmer....kalo xde...gune je le pisau dengan pembaris besi....

  3. kertas berbagai warna....nak yang cantik, gune ketas dari carla craft.....tak tebal sangat dan cantik

  4. craft punch.....gune kreaxion punye...dia ade 3 fungsi......

  5. gam / double sided tape

  6. gunting kraf bergigi scallop ataupun dalam bahasa jawa....scallop craft scissors

  7. jarum ataupun bende yang tajam

untuk pengetahuan anda...kad ni tak siap lagi.....nak kene letak reben dengan tajuk kad.....hehehe


Selamat mencube.......















Khamis, 25 Mac 2010

Lukisan Hari Ini.....

Ni adalah aktivti yang aku buat masa mesyuarat semalam.....hahaha.....banyak gak yang aku dapat lukis sementara menunggu bos menghabiskan ayat yang terakhir.......
semalam dalam keadaan hujan lebat yang tanpa mengenal belas kasihan, aku bersusah payah mencari juga artline untuk lukisan aku...nasib baik YB Suamiku sangat baik hati bawak aku gi kedai potostet kong min kat tg. rambutan........hehehe...terima kasih daun keladi...
lukisan ni aku nak anto kat kedai untuk dibuat rubber stamp....haaa.....dapatla rubber stamp ilham sendiri...kos aku tak tau lagi...harp2 le x mahal..kalo x, kopak le aku....

Ni gambo bunga yang kene chicken pox.....
gambo rama2 menyibuk kat tepi rumah burung...

Pepatung berkata Hello!!!!!!

Bunge yang mengada2...

Ni gambo lebah yang mengalami obesiti

Ni macam muke nina yang kene pakai sayap tiruan...

mmmm.........lukisan yang paling haleeda suka..

Pemadam pensel dah habis......

Bear versi rambut kerinting

Syafinah kata badak ni macam che no....huhuh....x patut betul...(sambil tersenyum dalam hati..)

kalo jadik rubber stamp ni.....aku nak letak pada menu card untuk kak ju...

Smile...!!!!

Isnin, 22 Mac 2010

Honeymoon dengan Card Making!!!!!!

cuti skolah yang lepas dilalui dengan semangat penuh berkobar2 di dada untuk membuat banyak22222 lagi bookmark dan juga kad.....sebelum cuti aku dah buat persediaan membeli belah foam yang berbagai bentuk dan rupa kat craft workshop.....sempat gak aku bawak dak2 netball window shopping kat situ....haaa....deme rambang mata melihat banyak bahan2 nak buat craft.....
bende2 alah ni aku hasilkan waktu cuti sekolah yang lepas...ni aktiviti masa nina tidur.....aku dengan bersungguh2 bersekang mata menyiapkan craft kegilaanku...nasib baik YB suamiku x merungut...sebb dia sgt memahami keobsesan isteri tersayangnya pada card making!!!heheh

bookmark ni gune pattern paper yang aku baru beli...pastu tempek dengan foam yang berbagai2 bentuk dan rupa...
ni pon sama gak....pasu bunge ni aku gune pattern paper yang dah tinggal nyawa2 ikan...

ni pon aku gune pattern paper yang aku baru beli....not bad...


bentuk hati kaler purple...my favourite color!!!

Kad selamat hari ibu yang masih dalam pembikinan.....gune foam jugak...




bunge kaler kuning...


Kad yang menggunakan pattern paper yang dah tinggal nyawa2 ikan....

Kad untuk hari guru......lum buat label lagi...

Kad gune pattern paper dan jugak brad....

Kad hadiah......gune foam untuk polka dot....

hadiah!!!

Selamat hari ibu mak!!!!!


Ok.......ade banyak lagi kad dan bookmark yang dah siap...aku publish sikit jer untuk tontonan umum......
(kalo nak tgk kad yang lain...sila layari hmade4u.blogspot.com)







Ahad, 21 Mac 2010

huhu...tekak x sihat!!!

seksa betul bile tuhan tarik sekejap nikmat tekak yang sihat......

dah hampir 3 malam aku x tido lena disebabkan oleh hidung tersumbat....kene la bernafas ikut mulut...mak aii...stress tul bile kene bende nih....

aku dh siap mintak ubat resdung kat dr...tp dr. masturah cakap.....'zaleha x boleh makan ubat2 resdung nih sbb zaleha mengandung....jadi dr. bg ubat selsema je la ye....'.....kesudahannya....aku x leh tido dekat 2 malam disebabkan oleh sistem pernafasan yang mule meragam!!!

malam tadi pulak tekak ku diserang kegatalan dan keperitan yang teramat sangt...hilang suara manjaku hari ini dan bertukar menjadi suara the rock yang ganas2 manja...ni semua gara2 berhujan di ladang teh cameron highlands.....

harap2 tekak ku dapat kembali sihat dengan seberapa segera.......insya allah!!!!
ok...xleh nak tulis banyak2 lagi......(rase nak garu je tekak dengan berus gigi....)
chow cin chow!!!

Selasa, 9 Mac 2010

Bookmark Gedik Santai!!!!

aku mencatat sejarah semalam.......telah berjaya membuat bookmark dengan menggunakan pattern paper (yang dah lama aku simpan) sebanyak 12 keping dalam masa 1 jam sa...ha...ja....
pencapaian paling membanggakan bagi diri sendiri...hahaha...
hari ni pulak,sementara menunggu YB suamiku memberi taklimat halatuju selepas SPM kepada pelajar-pelajar SMK Ulu Kinta, aku telah berjaya menyiapkan lagi 20 keping bookmark...syok tul rasenye bile idea datang mencurah-curah...
ada beberapa keping bookmark yang aku publish kat sini...

Aku paling suke bunga....

Ni pulak nak menghabiskan stok foam warna hijau...

Pattern paper kegemaran dan kegeramanku!!!


Ni idea dari nani....layannnnn....
Ok....bookmark lain aku x sempat nak tangkap...mybe nxt entry......
(nak buat banyak...banyak lagi!!!!)




Isnin, 8 Mac 2010

Jualan Mega Kad & Bookmark!!!!

kad ni aku buat khusus untuk adik tersayang...usu yang baru melahirkan baby amira....jap lagi aku nak pos kad nih...

bookmark versi ngada-ngada....

bookmark bunge2


kad yang aku dah tambah perkataan best wishes...

bookmark empat segi..

lagi bookmark versi ngada2...


Kad Good Luck...leh bagi untuk budak2 yang nak amik peksa...

Bookmark polka dot...ala2 sengal

Menggunakan gunting kraf yang baru...
Bookmark dengan quilling bunga besar gajah

Kak ju kata bookmark ni paling cantik.....

Bookmark masa kegawatan idea...nak kene tambah2 lagi ni...

bookmark bunge kuning!!!

Bookmark gaya gedik santai...


Kad cinta kak shida untuk dr.edy....(bapa kepada anak2nya a.k.a suaminya)
Jualan Mega...Sempena Hari Guru & Hari Ibu....
Minggu ni PRS sedang bertungkus lumus untuk menyiapkan bookmark dan juga kad2 yang akan dijual untuk menambah pendapatan tabung PRS......seronok juga bile tgk projek ni dijalankan oleh orang2 yang xcited..hehe...macam ckgunya jugak...
kad2 dan bookmark tadi tuh sebagai contoh utk dak2 prs.....terpulang macamana deme nak create bookmark yang cantik dan menarik dan mampu dijual kepada pelajar2 dan guru-guru.....
aku pon nak tumpang sekaki gak....