Selasa, 8 Disember 2009

Mana lebih penting?????

Pagi hari sabtu yang lalu, aku bangun awal pagi2 lagi untuk misi menyediakan nasi lemak kegemaran anak-anakku....kebetulan ari cuti jdk inilah waktu yang terbaik aku nak mengasah skill memasak aku yang dah semakin berkarat....
Sebelum aku start masak, aku dah pastikan baby nina tido dengan nyenyaknye......baru aku turun ke dapur yang dah melambai2 sejak dari minggu lepas lagi..hahahaaa
bahan-bahan nak masak sume dah ready.....santan, daun pandan, halia, beras, ikan bilis, kacang tanah, cili, telur..dan lain2.....
sedang aku menggoreng ikan bilis...nasi lemak dah tanak dah....tiba2 terdengar suara nani, 6 (anak dara pertamaku)..............
Nani : Ibu..................nina dah bangun..............!!!!!!!!!!!!!!
Aku : Ala...tgkkan la kejap..ibu tengah masak nasi lemak sedap gile nih......
Nani : Tapi nina dah bangun la bu....
Aku : Kakak tgkkan la kejap......tak pun kejutkan ayah....ibu x leh tinggal ikan bilis nih.....
Nani : Akak dah kejut dah....tapi ayah x bangun2 jgk.......
Aku : Cube kakak kejutkan lagi..ayah x dengar kot....
Nani : Ibu nih....mane lebih penting....nasi ke nyawa????!!!!
Aku : Terkedu....dan tersengih...heheh...(anak dara aku ni biar betul!!!)

Haha...sejak tu, ayat tersebut telah menjadi ayat paling popular di kalangan kami sekeluarga...sbenonye nani tu malas skit nak menjaga baby nina yang dah semakin buas...mau x penat nak kejar ke sane ke mari....
apepun....nasi lemak ari tu sedap sekali walaupun cabaran untuk menyediakannye adalah sangat besar.....yang penting nyawa tetap diutamakan!!!!

Jumaat, 6 November 2009

selamat Berkonvo Anak-anakku...


Arini aku dan suami sempat menghadiri dan menyaksikan majlis konvokesyen anak-anak...hanani & haleeda.....

terharu betul rasenye dpt menyaksikan saat2 anak2 terima sijil....dah besar rupe2nye anak2ku ini....
Apa yang aku nak kongsikan bersama dlm entri kali ni ialah perasaan bile tgk anak2 mmbuat persembahan di dpn khalayak...tibe2 aku rasa dah tua...
paling mengharukan bile nani membuat persembahan sajak yg membuat ramai ibubapa menitiskan air mata trmasuk aku dan k.ira.....
nani kata nak buat suprise masa persembahan dia hari ini...rupe2nye ini suprise dia...

Ingatlah Kepada Ibumu

Orang kata aku lahir dari perut ibu..
Bila dahaga, yang susukan aku.. ibu
Bila lapar, yang suapkan aku.. ibu
Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku.. ibu
Kata ibu, perkataan pertama yang aku sebut.. Bu !

Bila bangun tidur, aku cari.. ibu
Biila nangis, orang pertama yang datang.. ibu
Bila nak bermanja.. aku dekati ibu
Bila sedih, yang boleh memujukku cuma.. ibu
Bila takut... yang tenangkan aku.. ibu

Aku selalu teringatkan.. Ibu
Bila sedih, aku mesti telefon.. Ibu
Bila seronok... orang pertama aku nak beritahu... Ibu
Bila takut, aku selalu panggil.. ” ibuuuuuuuuuuuuu ”
Bila sakit, orang paling risau adalah.. Ibu

Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ini.. Ibu
Yang selalu masak makanan kegemaranku.. Ibu
Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku, Ibu
Yang selalu berleter padaku.. Ibu
Yang selalu puji aku.. Ibu
Yang selalu nasihat aku.. Ibu


Kini, Aku ada pasangan hidup sendiri
Bila seronok.. aku cari pasanganku
Bila sedih... aku cari IBU
Bila berjaya... aku ceritakan pada pasanganku
Bila gagal... aku ceritakan pada IBU
Bila bahagia, aku peluk erat pasanganku
Bila berduka, aku peluk erat IBUKU
Bila nak bercuti.. aku bawa pasanganku
Bila sibuk.. aku hantar anak ke rumah IBU
Bila sambut ulangtahun.. Aku hadiahi bunga pada pasanganku
Bila sambut hari ibu... aku cuma dapat ucapkan Selamat Hari Ibu

Selalu... aku ingat pasanganku
Selalu... Ibu ingat kat aku
Bila..bila... aku akan telefon pasanganku
Entah bila... aku nak telefon Ibu
Selalu... aku belikan hadiah untuk pasanganku
Entah bila... aku nak belikan hadiah untuk Ibuku

Dulu Ibu kata : ”Kalau kamu sudah habis belajar dan bekerja... bolehkah kamu kirim wang untuk Ibu ?
Ibu bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah.”

Berderai air mata. Hari ini kalau Ibu mahu lima ratus sebulan pun aku mampu. Aku boleh kirimkan. Tapi Ibu sudah tiada.

Apepun tahniah kepada anak2ku yang telah berjaya menghabiskan setahun sesi persekolahan di prasekolah Seri Mawar....
Saat pertama kali menyaksikan nani dan ida membuat persembahan membuatkan aku kagum dgn kebolehan anak2....alhamdulillah kerana diberi kesempatan menyaksikan saat berharga dalam hidup aku....

Khamis, 5 November 2009

Majlis Semarak Budi...Persaraan Pengetua



Alhamdulillah....majlis yang telah dirancang sebulan yang lepas telah berjaya dilaksanakan tanpa sebarang masalah....
Lega gile x terkata bile majlis dah habis.........
tapi macam biasala...rumah siap pahat berbunyi..memang dah biasa dengan bende2 yang macam tu. Sehingga kini aku lum lagi dapat tgk gambo2 event yang berlangsung dari jurukamera...tp xpe, aku puas hati dengan perlaksanaan majlis tu...hadiah dari cikgu2 ulu kinta pada bos...

Jom Kite Wat Post Mortem.....

Ada jugak masalah yang kene atasi sebelum majlis berlangsung pada 5 November 2009 (khamis)....

4 November 2009 (Rabu)
2.00 ptg

Aku baru sampai dari KL selepas menghantar ibubapa tersayang g Mekah....
K.ju bagitau yang meja bulat dan kerusi banquet serta sette VIP akan datang kul 3.00 ptg dari Kem PGA.......
tepat pukul 3.00 ptg, kerusi banquet dan meja bulat pun sampai....pastu baru sedar yang sette VIP dan alas meja + skirting tidak dapat disediakan oleh pihak Briged Utara.....jenuh gak le mendapatkan semua tu di seluruh ceruk ulu kinta...
akhirnya, terpakse la aku mengeluarkan PCG Bimbingan & Kaunseling sebanyak RM300...just for sewaan sette VIP dan kipas....tapi aku x kesah...janji program jalan dengan jayanye....
Alas meja dan skirting lak, k.ju terpaksa godek balik barangan Panitia MPV katering....settle akhirnya.....
wuih....best gak keje2 emergency nih.....cabaran betul la...
pengajaran : kene cnfirmkan betul2 dari pihak Briged Utara samada dapat disediakan atau tidak peralatan yang diperlukan...apepun tahniah kepada aku dan k.ju sebab berjaya mengatasi masalah kecik besar kacang je...heheh

Hari Sebenar....5 November 2009 (Khamis)

7.20 pagi :
Cuaca mendung ala-ala winter sonata mendebarkan hati...macam nak ujan je....
harap2 hujan x turun masa ni sbb VVIP lum sampai lagi....
AJK Jamuan di dewan serta AJK Multimedia bertungkus lumus membuat persediaan akhir.....sempat gak aku tgk persembahan multimedia....ada plak suara k.pisoh sbg suara latar...hahah....sdp gak suara dia.....
AJK Hadiah sibuk menyusun hadiah..AJK sambutan dan kompang dah bersedia nak balun kompang...
Aku sempat kene marah dgn che nan kantin sbb x sabo2 nak amik pulut kuning...wahaha...xkesah...janji pulut kuning dia sponsor!!!
Peserta untuk istiadat perbarisan dah mengambil tempat......segak bergaya diorang ni....

8.30 pg :
VVIP dah sampai....!!!alhamdulillah, cuaca ok....walaupun tahap kesejukan menggoda untuk melelapkan mata.....
kompang dibalun dengan begitu bersungguh2 oleh budak2 kompang...rasa macam kene arak masa kawin la pulak.....
Problem 1 : AJK Persiapan Tempat x letak tagging untuk tempat duduk VIP.....jenuh jugak aku nak ingat balik protokol....akhirnye settle...tapi aku jugak le yang kene jadik tukang tunjuk tempat duduk....
persembahan nasyid bermula...wuih...si fakhri dah siap tarik mikrofon sambil bernasyid ke khemah VIP....macam yok yok'an je...perasan alif aziz betul...apepun persembahan nasyid sgt menghiburkan......tahniah...
semuanya berjalan lancar sehinggalah.....

9.00 pg :
Hujan dah mula turun.....aku dah cuak semacam sbb semua keputusan berkaitan majlis di tangan aku....
Problem 2 : Sebelum ni aku dah ade plan a sampai plan c.....aku rasa sume dah x leh pakai waktu ni.....tpakse gune plan d yang dirancang scr adhock.......alhamdulillah......semua ajk bagi kerjasama...
masa acara potong pulut kuning......isteri bos keluar lebih cepat dari skrip mc....wahahaha...nasib baik cikgu nuar pandai cover.....hehehe...rase macam tgk pengantin baru versi veteran la pulak bile bos suap isteri dia pulut kuning....
waktu tu ujan dah tahap renyai2 tak ingat dah.......
saat paling klakar yang xleph lupe.....che zan bukak payung di depan khemah VIP dengan bersopan santun nye...malangnye payung kembang terbalik.......hahahahahha......
Pengajaran : Pastikan payung berfungsi dengan baik apabila nak digunakan pada saat2 genting seperti itu.......
persembahan choral speaking...sgt menghiburkan....comel betul budak2 orang asli nih......che zan terpakse memayungkan instructor choral speaking....
persembahan tarian kebudayaan......not bad, menghiburkan......
persembahan puisi dan lagu...................mmmmm......suara penyajak ketiga x berapa jelas setting bunyi utk mkrofon x kuat......apepun layan je la.....
waktu ni bdk2 perbarisan dan kompang dah amek tempat kat koridor dan kantin untuk mengalu2kan tetamu ke dewan untuk jamuan.......

10.50 pg :
Kat dewan.....semua tetamu amik tempat, cume ckgu2 je tak cukup tempat duduk.....
Problem 3 : Ada sorang makhluk pulak....siap gune nada menghalau cikgu yang duduk kat meja yang sama dengan alasan....'meja ni untuk india je...sbb kami x makan daging...'
udahnye.....terpakselah cikgu tu blah dari situ.......
Pengajaran : Lain kali jgn buat langsung meja bulat untuk deme........macam baguzzzz sgt!!!!!
Problem 4 : Door Gift pulak....VIP nak balik dah....door gift masih lum diagihkan lagi...kak ju siap melaser cikgu door gift tuh..hahahah
Pengajaran : Kene letak door gift siap2 kat meja makan sebelum deme masuk dewan....kan senang!!!

so far, ok la...majlis smalam diakhiri dengan persembahan duet bos dengan isterinya......
aku plak bile sume orang dah balik baru layan karaoke......lepas nyanyi, baru perasan pulak yang suara aku sungguh sedap!!!!!!hahahahahh

ok, nxt time aku upload gambar majlis smalam yek.....

Rabu, 28 Oktober 2009

penatnye minggu ni...

Skang ni sambil2 dgr2 taklmat halatuju selepas SPM yang disampaikan oleh suamiku....sambil tu aku tumpang2 skaki menulis sesuatu kat sini...

penat gile babas minggu ni, baru lepas habis program Perasmian Program Orang Asli oleh Raja eleena...wah...teruja sungguh lepas tgk raja eleena..cun gile...
First time raja nak dtg...jdk pengarah jpn pun nak turun. dgn persiapan yang sangat suntuk akhirnya aku berjaya jugak mengendalikan program dengan penuh jayanye....tahniah to le'a....
next week ada satu program besar yang aku kendalikan...persaraan pengetua..thanks to cik li memberikan kepercayaan x berbelah bahagi untuk aku handle program sebesar ini...yg syoknye kawan2 memberikan kerjasama semaksima yang mgkin untuk memastikan program berjalan dengan se'glam yang mungkin...
Pertama kali aku menjejakkan kaki ke Briged Utara memohon meminjam kemudahan yang ade...first time aku jumpe abg2 polis kat situ dgn kak ju...hehehe...berkat kepakaran kak ju mengayat akhirnya urusan kami dipermudahkan oleh tuhan...alhamdulillah.....
Harap2 berjaya menjayakan majlis minggu hadapan...
good luck for me...chaiyok le'a!!!!

Khamis, 8 Oktober 2009

Tak Sempat Amik Peksa...

lama gile babeng dah x update bolg aku ni..dah jdk anak terbiar la pulak....
pagi tadi aku sempat jadik minah drift semata2 nak amik anak murid aku yang tersangkut kat umah untuk amik PMR....malangnye dia x dapat masuk dewan sbb ada calon yang dah keluar...
sian pulak dia...
alasannya : 'Saya x tau hari ni ada paper'
cikgu Liza : Kenapa x tanye saya...hari2 saya masuk kelas 3 siantan...kenapa x mintak je kat saya...
Pelajar : (Menangis....)
aku : Ok, xxxx...kak ude rase baik awak salin je jadual untuk hari isnin dan selasa...minta kakak kejutkan awak pagi2 tu...
Tu je la yang mampu aku buat untuk anak muridku ini...harap2 bende ni dapat jadik pengajaran untuk dia masa SPM nanti...

Rabu, 16 September 2009

My Lovely Handmade Card.....


















dah lama gile babeng aku tak menulis kat blog ni..
kali ninak bercerita tentang hobi aku yang x berapa baru...tapi dah macam gile skang kat bende tu..tak lain tak bukan iaitu membuat kad...
heheh...aku suke betul buat keje2 ni..tambah lagi ade geng sekepala yang leh bg idea gile....
ok..sudi2 kan lah melihat kad2 hasil kerja kaki dan tanganku....ni la first time aku tunjuk kat kengkawan...rspon yang sgt positif...hehe..sungguh teruje!!!
cume kat ipoh ni, susah nak jumpe kedai yang jual bahan2 nak wat craft...so bahan nak buat kad terhad..tapi x kisah...yang penting...KITE ENJOY!!!!!

Selasa, 1 September 2009

pagi yang menDuNg....

Dah lama x update cite kat blog nih...di samping kesibukan untuk mengorganise majlis persaraan bos, smpat gak aku menaip sesuatu kat sini....
Tadi sempat berguru secara jarak jauh dgn usu mcmana nak ubah template blog aku....ade banyak lagi kalo nak explore, cume kekangan masa dan tenaga tidak mengizinkan aku berbuat demikian..
pasni aku nak letak bende2 alah yang lain...hahaha...cnfirm kalah blog usu..anyway kredit to usu...hahah...
Ada lagi satu keje x setel hari ni...mengcopy edaran utk meetng sok...banyak gile punye kertas. Tadi pun dah ramai kengkawan yang bersungut sebab dpt tugas untuk majlis persaraan...tapi nak wat camne, program x jaln kalo aku dgn kak ju je yang buat keje...wahahaha...

sok birthday suami tersayang...xtau lagi nak belikan ape untuk abang...tapi rasenye beli kemeja kot...leh pakai sampai 4o tahun....hahaha...
lepas ni kene call kak ju...minta dia teman g jusco.......hehehe....

Jumaat, 21 Ogos 2009

Majlis Perpisahan En. Jaafar a.k.a Abg Jeff

Arini merupakan last day sbelom cuti pertengahn penggal...yooo...sok cuti..
smalam x smpat nak tulis sbb sibuk nak mgexplore cara nak menggunakan craft kit yang aku baru cekau dari JJ berharga RM300...mahal siot...tp aku x kira, aku nak jugak...
Pagi tadi suasana agak mendung ala-ala winter sonata dan berlaku adegan drama swasta di hadapan dataran kejat SMK xxxx.....

Aku xlh tahan betul kalo ade adegan yang melibatkan ayer mata...mesti kalah punye.
paling tak tahan waktu Cikgu Jaafar a.k.a Abg Jeff buat ucapn perpisahan....berjejeran air mata, tambah lagi waktu bagi amant kat f6....aku dah banjir tahap kritkal waktu tu. ditambah pulak dengan lagu-lagu yang ala sendu dan senduk....menyentuh jiwa dan raga...xboleh blah rasenye. dah xdelah orang nak panggil aku Opah Ude, satu2nye manusia yang berani memanggil aku Opah Ude ialah Cikgu Jakpor...waaa....dah xde orang lagi nak panggil aku macam tu..

Walaupun aku jadik penyelaras program, tp yang banyak main peranan ialah cikgu nuar, kalo dia xde, sure suasana x jadi sayu macam pg tadi....
aku memang surrender kalo bab2 yang berkaitan dengan air mata ni...2x5 dgn kak pisah dan kak ju...hahah, kalo la ade orang nak upah kami nangis...hubungi kami di talian 012345678...heheh

Selasa, 18 Ogos 2009

Dapat Tugas Baru....

Entri kali ni nak cite pasal tugas yang br aku dpat isnin yang lalu....kebetulan kak pisoh mintak bahan untuk membina minit mesyuarat...aku pun terus online kat meja kak shida, sbelah dgn kak jue....nasib baik kak jue xde, kalo idak sure bergegar tahap nak runtuh bilik guru nihh...
ha, balik ke topik entry, kat kepala yang dah weng ni, ada banyak perancangan nak buat sempena persaraan bos nanti...serupe macam wedding planner la pulak..haha..lepas dapat tugas dari penympan mohor besar raja2 ulu kinta a.k.a Cik Li, aku membuat langkah proaktif menyervey segala mak nenek berkaitan dengan majlis persaraan pengetua...
adalah beberapa idea yang menarik hati untuk diketengahkan...sure gempak gile mase tu..

Idea I
Buat pelamin untuk bos bersanding dengan isteri tersayang dia....
Mesti ada orang kata 'Dah buang tebiat ape orang tua nih....'
tapi, tu baru idea kasar.....tgk la nanti...jgn sampai pelamin anganku musnah pulak.... :D

Idea II
Konsep melayu + zaman pendekar
Naik tandu diiringi dengan budak2 silat dengan tombak..
tapi larat ke budak2 nak angkat nih....

Idea III
Buat biasa2 jer...tapi mesti bos terasa punye....aku tak sampai hati pulak

Idea IV
Aku akn mintak seberapa banyak idea dari kengkawan yang cukup terkenal dengan kehandalan mereka.....mencipta suasana dan moment yang akan diingati bos sampai bile2....

Idea V
Aku rase nak sewa je keta kude, atau keta lembu nak bawak bos masa nak send off...huhu...mantap. jgn sampai lembu atau kude terberak kat jalan udehle....

Ada banyak nak kene mule ni...dari step membentuk jawatankuasa sampailah habis...yg pasti aku akan membentuk jawatankuasa dari kengkawan yang mudah untuk aku berbincang...sure kak jue akan in charge bhgian jamuan VIP.....tetap dan berpencen...hehehhe
Ina pulak dah sukarela nak bahagian door gift, siap mintak letak nama kak pisoh......hahahah....cdgn door gift, bg kek comel kat VIP...ha, boleh dipertimbangkan....kalo ada usu ni mesti lagi happening...waaaaa...rindunye kat dia.....!!!!!
Cikgu nasir, aku nak bagi bahgian hiasan dewan dan pokok2...mesti cantik gile babas ari tu. mc pulak aku nak bagi nuar...pakar dalam bidang2 yg mcm ni...x sume org leh jadik mc untuk majlis perpisahan. kalo aku jdk, cnfirm akan jd majlis riang ria pulak.

bajet????
aku x berani komen....aku menggunakan kuasa mandat yang diberikan oleh Cik Li...'xpe zaleha, buat dulu...bajet fikir kendian....' ada ke cam2...heheh
ape pun berlaku, azam aku nak buat majlis untuk bos dengan penuh cemerlang, gemilang dan terbilang....

Cara Yang Betul Makan Buah-Buahan...


CARA YANG SALAH

Kebanyakan daripada kita makan buah sebagai pemanis mulut atau ‘dessert’ selepas makan menu utama seperti nasi atau roti. Tekstur buah yang lembut menjadikannya senang dihadamkan berbanding nasi, daging, roti dan makanan lain yang biasa dijadikan hidangan utama. Buah terhadam akan tersekat dan akan terfermentasi sementara menunggu makanan berat dihadamkan. Fermentasi ialah proses pemecahan molekul berat karbohidrat kepada molekul ringkas oleh bakteria. Proses fermentasi akan menghasilkan asid dan gas dalam perut. Apabila buah terfermentasi bercampur dengan keseluruhan makanan dan jus-jus pencernaan, keseluruhan makanan akan rosak. Gas pula akan menyebabkan kembung perut.

CARA YANG BETUL

Makan buah apabila perut kosong atau sebelum mengambil hidangan utama. Cara ini sebenarnya adalah amalan RASULULLAH S.A.W. Apabila anda mengamalkan pemakanan buah yang betul, sistem penghadaman anda akan dinyahtoksin seterusnya memberikan bekalan tenaga yang mencukupi untuk proses penurunan berat badan dan aktiviti yang lain.

Sebaik-baiknya anda makanlah keseluruhan buah kerana ia akan membantu proses penghadaman, mengelakkan sembelit dan menyumbangkan vitamin dan mineral kepada badan anda. Buat jus buah sendiri kerana jus di pasaran sudah diproses dengan haba dan bahan kimia. Haba mungkin merosakkan nutrien dalam buah dan bahan kimia mungkin akan memudaratkan kesihatan anda.

Padanle aku slalu makan buah lepas makan....perut aku tak turun2 pun, boncit lagi ade le....

mulai kini dan saat ini, aku akan makan buah2an dulu...gile2 babas punye banyak, baru makan nasik...hehehehe....

Amalan Rohani Mengelakkan H1N1...

Berbagai panduan telah diberikan untuk mengelakkan selsema babi antaranya; selalu basuh tangan, pakai penutup mulut dan hidung, jangan pergi tempat ramai orang berkumpul, jaga jarak (dua meter) dgn org sakit (selsema, batuk, bersin), minum air kelapa muda dll...

Sebenarnya amalan keruhanian dalam Islam adalah perisai yang cukup kuat untuk mengelakkan wabak tersebut.

Wuduk lima kali sehari lebih dari sekadar basuh tangan. Dalam wuduk, kita diajar basuh tangan hingga kesiku, muka, kepala, telinga dan kaki hingga buku lali...

Solat dan zikir menguatkan hati dan jiwa... Bila hati dan jiwa kuat, maka tubuh akan kuat...

Sedekah mengelakkan mala petaka selain menyuburkan harta dan diri...

Solat jamaah (Jumaat dan lima waktu) tidak akan menyebabkan virus itu merebak walaupun kita berkumpul serta duduk berdiri dalam keadaan amat rapat (tidak sah solat jamaah jika sof tidak rapat)...

Baca al-Quran kerana itulah doa ("jampi mentera") yang paling hebat! Bukankah al-Quran itu kalimah2 Allah? Apakah ada kalimah lebih baik dari al-Quran?

Disamping semua itu... amalkan madu asli. Nabi s.a.w bersabda maksudnya "Sesiapa menjilat madu tiap pagi maka ia selamat dari racun dan sihir..."

Selamat beramal!

Salam hormat
Http://www.drbadrulamin.blogspot.com

Isnin, 17 Ogos 2009

Semangat Merdeka.................





Tanggal 31hb Ogos 2009, genaplah 52 tahun kita merdeka....
Semalam barisan guru-guru SMK Ulu Kinta bersama-sama pelajar2 berarak sempena program sambutan kemerdekaan tahun ni....
Sambutan setiap tahun berbeza dan kali ini, perarakan dibuat dengan kain sepanduk sekali.....cume kali ni cikgu2 xdpt jalur gemilang...maklumlah, perbelanjaan berhemah skang ni...jdk bajet untuk jalur gemilang xde.
So far, walaupun program nampak gah namun realitinya, sejauhmana kesedaran rakyat terutamanya dari kalangan pelajar sekolah menghargai kemerdekaan dan keamanan negara..
Melihat kepada situasi yang berlaku skrang ini, sekiranya kita sendiri dan kerajaan tidak membuat sesuatu..akan runtuhlah akhlak dan kemajuan yang dibina selama ini....aku takut sekiranya perkara ini berlaku...

Sabtu, 15 Ogos 2009

Hasil Kerja Karni....




Tiba2 lak Karni menjadi topik entri aku kali ni....
Sdg aku sdg gigih mendelete segala gambar yang ada pd henpon kesyanganku, tibe2 aku terpandang pada imej yang cukup menarik hati.
Ari rabu yang lepas, aku terjumpe proposal Karni yang aku rasa sgt menarik dan kagum..
Karni, pelajar orang asli Tingkatan 5 Melur...walaupun agak aww.. yang melampau tetapi ada sesuatu yang boleh diketengahkan..
Kebanyakan pelajar orang asli kurang maju dalam pelajaran dan agak ketinggalan berbanding yang lain. namun, bile melihat hasil kerja karni aku rasa sebenarnye pelajar orang asli mempunyai potensi yang tersendiri yang boleh diketengahkan..
walaupun banyak kesalahan ejaan dalam proposal Karni, namun aku tabik pada Karni yang mampu berfikiran jauh....aku harap Karni berjaya menjadi pereka fesyen yang berjaya...

Jumaat, 14 Ogos 2009

Aku Tak Mau Menjadi Seperti Itu......

‘Tak mampu sara ibu bapa’

Oleh Ziauddin Sharuddin
(Sharuddinbhnew@bharian.com.my )

SEREMBAN: Seorang pensyarah universiti yang disaman ibu bapanya kerana tidak memberi nafkah kepada mereka memberitahu Mahkamah Tinggi Syariah, di sini semalam gajinya tidak cukup untuk menampung perbelanjaan bulanan keluarganya. Raja Suzana Kassim, 39, berkata gaji kasar RM4,400 sebulan tidak mencukupi untuk menampung semua perbelanjaan dan terpaksa ditampung pendapatan suaminya, Zulazli Hashim, 43. Dia turut memberitahu mahkamah mengenai beberapa pinjaman bank, termasuk pinjaman peribadi yang diambilnya, selain gaji diterimanya dibelanjakan untuk makanan, pakaian dan keperluan lain serta membayar insurans pendidikan anak.
Raja Suzana berkata demikian dalam perbicaraan untuk membuat taksiran mengenai kemampuannya membayar nafkah sepanjang hayat kepada ibu dan bapanya. Tahun lalu, Raja Suzana dan suami bersetuju memenuhi tuntutan ibu bapanya, terutama berkaitan nafkah sepanjang hayat dan membenarkan ibu bapanya mendiami rumah di Kampung Jiboi Baru yang sudah dijual kepada orang lain, tetapi disewakan semula dengan sewa dibayar Raja Suzana. Pada April 2007, Raja Suzana dan Zulazli sebagai defendan pertama dan kedua menghadapi tuntutan daripada pesara, Kassim Othman, 72, dan isterinya, Fatimah Salleh, 64, kerana didakwa memungkiri janji dan mengusir mereka dari rumah yang dipindah milik kepada anak dan menantunya.
Dalam pernyataan tuntutan itu, Kassim menyatakan beliau dianugerahkan sebidang tanah di Kampung Jiboi Baru, Ampangan, pada Ogos 1971 serta mendirikan sebuah rumah dan membesarkan lapan anak, termasuk defendan pertama. Pada 1993 Raja Suzana serta Zulazli mendirikan rumah tangga dan pada 2002, Kassim memindah pemilikan tanah kepada defendan selepas mereka berjanji, antara lain menanggung nafkah plaintif selagi mereka hidup serta membenarkan kedua-dua plaintif tinggal di rumah itu. Bagaimanapun, defendan memungkiri janji dan mengabaikan kebajikan plaintif. Pernyataan tuntutan turut menyatakan defendan pertama melakukan kekasaran terhadap plaintif kedua menyebabkan dia cedera. Raja Suzana juga didakwa gagal, abai atau cuai untuk memenuhi janji selepas tanah itu dipindah milik dan gagal melaksanakan tanggungjawab menafkahi plaintif iaitu nafkah furu'.
Hakim kemudian menetapkan 24 Februari depan untuk membuat taksiran yang sama terhadap suaminya.

Sumber:http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Thursday/Nasional/20090121234005/Article/index_html

Apa yang akan anda lakukan kalau anda jumpa anak kepada warga emas ini a.k.a Raja Suzana???

a) Hentam dia cukup2

b) Sekeh kepala dia

c) Gadai rumah dia

d) Pencalonan untuk Anugerah Idola Anak Derhaka / Tak Mengenang Budi ....dan seangkatan dengannya..

e) Semua di atas

Aku rasa nak debik2 je minah ni dgn suami dia.....satu kisah yang menjadi pengajaran kepada semua...

ScRapBook Ku.............






Skang ni aku dah ade hobi baru...buat scrapbook...wui, aku jadi gile sampai nak buat bende lain pun malas...heheh... Bapak kepada anakku a.k.a suami tersayangku dah pandang semacam sambil mengalunkan kata2 sindiran manja padaku...weheheh

Situasi Malam Tadi....11.45 mlm


"Aii...takkan x siap2 lagi keje kat skolah sampai nak bawak ke rumah....???" Aku senyum menawan je la masa tu.....hehehe....

"Ibu...x siap lagi ke scrapbook ibu tu.....(sambil menenyeh-nenyeh matanye )"
Haleeda pulak tiba2 je kat sbelah aku..tergezut tahap terkejut tul...

Sian pulak kat si kecik ni, at last terpakse le stop.... Malam tadi aku tido bermimpikan scrapbookku....heheh

weng betul la.............

Khamis, 13 Ogos 2009

Pagi Jumaat....


Hari ini aku memulakan tugas di sekolah dengan menuju ke kantin...heheh aku rasa mcam dah bertahun x gi kantin pepagi bute ni..kat situ adalah kak ju, kak pisoh, kak ira...ina...ramai gak...hahah, seronok gile babeng rasanye.. Cite pasal smalam antara Orang 1 dan orang 2 (smalam punye cite) menjadi topik hangat kami..wui..mcm biasa, kalo gosip memang syok..sedar x sedar, tibe2 bacaan yaasin dah nak mula...
Tibe2 harjit muncul kat kantin,

"Zaleha, kereta u lampu x tutup la....." "Ye ke????"
Lantas aku pun terus bergegas ke keretaku...nasib baik lampu aku terbukak.....kalo idak mesti aku terlepas baca yaasin dan terus mengumpat orang...:P....alhamdullillah................

Bengkek gile...

macam2 aku rasa bile g keje arini...dari pagi sampai ke petang ade je yang menyakitkan hati dan pandangan mata...

Situasi I - Di kantin sekolah...aku sebagai pemerhati
8.30 pg

Orang 1: Kak XXX, ni resit yang dah dibuat pembelian, saya nak bagi kat akak sbb nak claim....
Orang 2 : Eh, kan dah bagi tau masa meeting yang kene isi borang kalo nak wat klaim...mane leh bagi resit cam2 je....
orang 1 : La, susah le cam2, xkan le asyik nak isi borang je kalo nak wat klaim...kalo sepuluh kali pembelian, sepuluh kali le isi borang ...payah betul le...
Orang 2 : Kene la ikut sistem, mane leh main bagi resit je..
Orang 1 : Hei...teruk betul le...#%&8@3......
Orang 1 terus pegi ke Cik Nan membuat pembayaran sambil bising tanda tak setuju dengan sistem klaim PIBG sekolah....
Orang 2 tidak menghabiskan makanan sambil membasuh tangan dan terus keluar dari kantin untuk menahan kesabaran yang semakin hilang...
Pemerhati iaitu aku mengalami rasa sakit hati yang teramat sangat melihat sikap dan tingkahlaku Orang 1 yang sangat kurang ajar pada Orang 2...aku bengkek gile masa tu....

Situasi II - Kat Bilik kaunseling (Pengurusan & Pentadbiran)
1.30 ptg

Orang 3 : Hai Ude....
Aku : Hai..
Orang 3 : Eh, mane ye borang pengesahan menjalankan sesi???
Aku : Ada dalam laci kat tepi tu, semua dah ade...cube tgk dan bukak
Orang 3 : Eh, mane de...x macam borang ni pun...
Aku : Cube tgk betul2, kan kat tepi tu ada label..tgk je la...
Orang 3 : I rasa dah habis la....nampak gaya xdpt le I wat sesi ari ni..
Aku : Kalo dah abis borang tu, cube la u buat note sikit bagi kat ckgu dia...
Orang 3 : xpe la...
Aku : Ok, I think u patut baca dulu fail meja ni, nanti u faham proses kerja kat SMK xxx ni...senang skit kalo u nak gune borang2 yang ada...(sambil menghulur fail meja)
Orang 3 : Ni ke???(sambil mennjuk pada fail meja yang ada...) macam nak baca tesis je...susah le macam ni....
Aku : (aku dah mula bengang... sambil menekan henpon nak contact D...)
orang 3 : (Muke x siap...dan terus keluar meninggalkan beg nye...)
tiba2 aku teringat yang VJ mc harini....macamana aku nak kunci bilik, takkan aku nak kunci beg dia dalam bilik aku yang cantik ni....
aku terpaksa cari minah tu kat merata2 tapi aku x jumpe dia...cepatnye minah tu lesap...
dah dekat 20 minit aku cari dan x jumpe, aku mengambil keputusan drastik menyingkirkan begnye dari bilikku ini.........bile aku angkat beg dia..mak aiii...bau yang xdpt digambarkan dengan jiwa raga dan perasaan, yang pastinye aku xnak hidu bau tu lagi.....
beg dia aku tumpangkan kat meja xxxxx....pandai2 la dia cari....
bengkek betul la dgn dia hari ni....

Rabu, 12 Ogos 2009

Hahaha...lawak......!!!

Teka-teki...teka tekuk..... Cube jawab...wahahah...aku cedok dari blog mana ntah.....

1. Lubang ape yang rasanye hangat, nikmat dan nyaman ?
2. Pintu ape yang walaupun dengan 10 org pun tak leh nak tolak ?
3. Saya ade 3 kepala, 4 tangan dan 5 kaki. Siapakah saya ?
4. Apa dia 'Jauh di mata, dekat di hati' ?
5. Kenape lelaki jarang kene penyakit anjing gila ?
6. Ape persamaan Michael Jordan ngan Michael Jackson ?
7. Nak mencari sikit punye susah, bile dah dapat buang, ape bendanya ?
8. Ape persamaan kain jemuran ngan telefon ?
9. Knape pokok kelapa kat depan rumah harus ditebang ?
10. Jilat-jilat bila dah basah baru cucuk
11. Banyak-banyak bas, bas apa yang pandai ?
12. Apa perbezaan lampu stadium ngan lampu bilik ?
13. Ahmad bin Abu, kambing bin apa ?
14. Ape benda bila masuk segitiga bila kuar bergulung-gulung ?
15. Antara kapal terbang dengan kuih lepat liat, mana satu yang paling tinggi ?
16. Masa dia hidup kita menyanyi, masa dia mati kita tepuk tangan
17. Scorpion kaler apa ?
18. Ada sorang imam, tengah sembahyang pastu ada sekor anjing lalu kat depan dia. Pastu dia jilat kaki dia. BATAL TAK AIR SEMBAHYANG IMAM TU ?

Jawapan

1. LUBANGun pagi2, tarik selimut pas tu tido balik
2. Pintu yang ade tulis 'TARIK'
3. Pembohong
4. Usus
5. Sebab lelaki ni kan 'buaya'
6. Dua-dua tak kenal korang :D
7. Tahi hidung
8. Dua-dua kalau dah 'kringgg' bole diangkat
9. Mestilah kene tebang, sape nak cabut pokok kelapa. Gile ape...
10. Masukkan benang dalam jarum
11. Bas sekolah. The only bas pegi sekolah
12. Lampu stadium kalau ada 'game' dia pasang, tapi kalau lampu bilik ada 'game' dia padam
13. Kambing BINatang
14. Seluar dalam ler... hahaha
15. Kuih lepat liat sebab kapal terbang sampai langit je, tapi kuih lepat sampai lelangit
16. Lilin masa sambut EPI BESDAY
17. Kala jengking lah...
18. Mana batal sebab anjing tu jilat kaki dia sendiri


Selasa, 11 Ogos 2009

Mampukah Aku Jadi Rakyat Yang Baik????

Skang ni aku sedang menonton filem Hati Malaya...kebetulan buat program BTN dengan student form4, tumpang sekaki lyn filem nih...persepsi pertama...mesti bosan gile thp lembap cite ni, tambah2 lagi filem Shuhaimi Baba...tapi bile dah tgk...tiba2 berbagai2 perasaan timbul..smangat cintakan negara dah semakin membuak2....hahahahaha.......
bile difikirkan balik, apa yang aku dah lakukan untuk negara selama ni jika dibandingkan dengan perjuangan yang dilakukan oleh pejuang kemerdekaan..betapa mereka menghabiskan tenaga dan berjuang ke arah kemerdekaan hingga ke akhir hayat..

Kemerdekaan tak semudah yang disangkakan..mengekalkan keamanan juga tidak semudah dalam mendapatkan kemerdekaan....aku berharap agar kemerdekaan akan sentiasa berkekalan.
apa yang aku harapkan agar remaja-remaja, pelajar-pelajar sekolah menghargai apa yang diperolehi sekarang ini. kalau tuada pengorbanan mereka, maka kita tidak berada dalam keadaan yang seperti ini...

Anak Anugerah Ilahi........



Bile sebut pasal topik ni mesti macam-macam pendapat ada pada semua orang, maklumkah, topik ini sangat subjektif walaupun ada 2 jenis jantina je di dunia ni...ada orang ckap yang anak lelaki lebih senang jaga, stengah orang pulak ckp anak pompuan lebih senang nak jaga...
Pada aku yang hanya ada 3 orang anak pompuan, hanya boleh mengeluarkan pendapat tentang anak-anak pompuan jer.. Waktu doktor bagitau yang aku mengandungkan baby girl pada waktu kehamilan ke3 yang lalu, perasaan hampa memang ada terselit sedikit memandangkan peluang aku mengandung adalah amat terhad...tetapi, aku bersyukur sebab tuhan dah beri rezeki yang cukup bermakna pada aku....3 orang cahaya mata puteri yang comel dan manja....terlalu sayang sehingga aku x tau apa akan jadi pada aku kalau sesuatu berlaku pada mereka...buah hati ibu, pengarang jantung ibu...
Berbalik pada topik tadi, tak semua orang bertuah dapat memiliki anak...walaupun hanya anak pompuan sahaja, itu sudah memadai. persekitaran yang semakin mencabar memberi tekanan yang lebih kepada ibubapa sekarang dalam mendidik anak-anak agar dapat menjadi insan yang berguna dunia dan akhirat.
Sebagai seorang kaunselor yang banyak berhadapan dengan kes-kes remaja diluar jangkauan kita semasa melalui zaman remaja dahulu, sedikit sebanyak memberi kesedaran kepadaku untuk berusaha membimbing permata hati, anak-anak agar tidak terpengaruh dengan budaya songsang yang sentiasa membelenggu masykt kita skang ni...kes remaja mengandung, dicabul, seks luar nikah, minat rempit dan sebagainya menjadikan aku semakin berhati-hati dalam mengasuh dan membimbing anak-anak...
Kadang-kadang terkilan betul dengan sikap ibubapa yang tidak memberi perhatian yang secukupnya kepada anak-anak. Ruang dan peluang anak-anak membesar di depan mata tidak digunakan dengan sepenuhnya dan semaksima yang mungkin. Kebanyakan ibubapa sering menyalahkan pihak sekolah sekiranya ada di antara anak-anak mereka yang terlibat dengan masalah disiplin di sekolah, terfikir...adakah semudah ini menjadi ibubapa...adakah ini contoh ibubapa yang terbaik???? Situasi seperti ini memberi kesedaran kepada ku bagaimana pentingnya aku menghabiskan masa yang berkualiti dengan anak2 tersayang...walaupun hanya lima minit sahaja...tetapi aku amat menghargai peluang yang ada sementara kita diberi kesempatan...

Isnin, 10 Ogos 2009

PrOjEk TeRbEnGkAlAi.................



hahahah......aku memandang objek yang ada di tepi mejaku dengan perasaan yang bercampur baur.....malas...tapi kesian kat bende tuh sbb x siap2 lagi dari sejak aku berbadan dua lagi sampai aku dah slim balik(:D)....masih lum setel lagi bende alah ni....
memang mule2 aku xcited tahap x ingat bile memulakan projek yang ala2 giga ni...tapi bile aku xde geng, nampak gayanye projek jadi gajah putih je lar....aku perlu buat sesuatu!!!! bulan pose yang bakal menjelma ni mgkin masa yang terbaik untuk aku sambung balik projek yang ala-ala suam2 kaki ni...daripada semangat yang berkobar2 kini hanya tinggal berkibar2 je la dari jauh...
insyaallah, bulan pose ni bermulanye sambungan projek yang terbengkalaitadi..akan aku gunakan ruang sepenuhnya untuk mencipta penanda buku yang cantik, menarik, tertarik dan cantik..(dah xde perkataan yang sesuai...) bile pulak si Dee ni nak abih kursus....kalo dia ada, semangat waja tu datang berlumbe2.....oklah....nak amik iham dulu.........cau cin cau!!!!!!!!!!

Pagi Yang Ceria....


Hari ini Nani dan Haleeda bangun pagi mengalahkan ibu dan ayahnye...misi hari ini ialah mereka akan membuat lawatan sambil belajar ke Cameron Highlands..Memandangkan wabak selsema...babi dah semakin mengganas, keputusan membenarkan nani dan ida mengikut lawatan prasekolah merupakan keputusan yang paling berat diambil oleh kami..namun, pengalaman yang akan dikutip tak sama kalau pegi sendiri...maka, dengan kuasa veto dan kasih sayang yang melimpah ruah pada anak-anak, malam tadi dengan usaha bersungguh tanpa mengenal penat lelah...terpaksa meredah farmasi di Bercham Raya dan Bercham untuk mendapatkan bekalan topeng.....nasib baik batman xde topeng keselamatan tu, kalo idak tentu abih juge.


Seronok melihat keseronokan anak-anak bile nak pegi rombongan, teringat pulak zaman kecik2 dulu masa nak gi lawatn che kiah ke kl....x tido malam sebab takut tertinggal bas..hahah...tp yang x syoknye zaman waktu kecil x tahan naik bas, mabuk dan di akhiri dengan demam selama seminggu...nasib baik anak-anak x ikut...hehehehe


H1N1 ada di mana2...wabak pandemik yang terus mengganas skang ni...xtau apakah musibah yang tuhan bagi ini akan berterusan menjadi lebih buruk lagi...hanya tuhan yang tahu..ape pun, aku sentiasa mengharapkan agar seluruh kaum keluarga dan rakan-rakan taulan tidak terjejas dengan selsema babi ini....mudah-mudahan...


Sabtu, 1 Ogos 2009

Kebuntuan Melanda......


Dari malam tadi aku bertungkus lumus mengarang karangan untuk borang Guru Cemerlang..xsangka, dah tua2 ni pun kene mengarang gak..dgn gaya yang paling skema dan menarik hati...buntu gile wei...idea banyak mencurah2 tp aku xde skill nak mengayat dgn tujuan mempromosikan diri sendiri...aku bukan macam tu weh...(ye ke???? :P)
dan kini dan saat ini juga aku masih x mampu nak menghabiskan dua karangan 500 patah perkataan tu. nasib baik aku dah jdk cikgu...kalo le aku masih skolah ni, cnfirm karangan aku tinggal nyawa2 kucing je...
nasib baik smalam dpat dwnload borang dari kak ju..kalo x, jenuh jugak le nak menulis..wahaha...memang malas tahap x ingat betul la...aku dgn kak ju skang dah gile nak isi borang..ape je permohonan main isi je...kalau satu je kene pun jadik le...aku suke isi borang tp bile dah nak mengarang ni aku dah mule cuak, rasa mcam nak upah kak pisoh untuk mengarang untuk aku la pulak, dgn penuh gaya dan keanggunan...heheh....
apepun berlaku...aku x kira......aku kene siapkan gak malam ni...AKU BOLEH LAKUKAN!!!harap2 la.......

Khamis, 30 Julai 2009

Jejak merdeka Gemilang & Terbilang!!!!!


Semalam hari yang agak memenatkan....penat gilek menguruskan Jejak Merdeka...wah, dah hampir 6 tahun program tu berterusan, dari zaman Qisti and the gang sampailah skang... kepuasan tak terhingga bile program dah tamat..
Penyertaan kali ni paling ramai berbanding yang dulu...lebih 300 student Ulu Kinta join...gile babas punye banyak....namun berkat ketokohan dan kekaliberan ku(wahahaha)...maka segalanye berjalan lancar...:D
cume yang tak bape sukenye, asal Unit Kaunseling wat program mesti ada je cikgu x puas hati, budak x blaja la...budak jadik makin biol la...budak jadik setan lah...etc....kadang2 terfikir gak ada segelintir guru-guru yang merasakan pelajaran dalam kelas adalah segala-galanye......padahal aktiviti diluar bilik darjah jugek adalah a part of p&p...weh...orang belajar sampai liang lahat maaa......so, sampai bile perlu jadik macam ni. jadik ruang ini lah yang perlu semua guru-guru kaunseling ambil seberapa banyak yang mungkin untuk memantapkan lagi perkhidmatan kaunseling kat sekolah......
Kepuasan aku rasa sebab aku mampu handle program bersama2 PRS...mereka lah yang jadi tulang belakang kekuatan Unit B&K kat skolah ni..tanpa PRS tak mungkin aku leh wat program yang macam di luar petala kelapan nih...
Minggu depan, program untuk pelajar Orang Asli negeri Perak...ada banyak gak tugas yang belum selesai untuk program tu...nak kene jadik mc la...wat buku program la...etc, tapi aku suke kalo orang bagi keje...wahahahaha....ok..aku nak kene download gambar jejak merdeka dulu...cau cin cau...

Selasa, 28 Julai 2009

hari yang mendebarkan.....

hari ni aku memulakan tugas dengan penuh saspen......br lepas menghandle kes pelajar..nasib baik bukan seperti yang dijangkakan....alhamdullillah, ..tapi itulah tugas sebagai kaunselor, sentiasa mencari maklumat, mendapatkan maklumat dan menyiasat maklumat yang dapat....

agak menakutkan bila mendapat kes2 risiko tinggi yang seperti ini,namun itu adalah cabaran yang perlu digalas...dan inilah tanggungjawab yang dipikul selagi bergelar seorang guru dan kaunselor

Esok, program Jejak Merdeka akan bermula...program pertama yang aku rancang..budak2 PRS dah xcited gile babas...dah lama x wat program. sian budak2 kene bebel, tapi deme x kesah sbb dah biasa...wahaha...aku akan jadik mak nenek yang suka membebel setiap kali aku wat program. stakat ni penyertaan sangat menggalakkan...berkat usaha promosi dari budak2 PRS yang perasan hensem...ramai la budak2 pompuan yang nak join Jejak Merdeka ni...kemahiran komunikasi yang lebih dipraktikkan untuk mempromote program....

ok....aku nak menjejak merdeka lepas nih......ada banyak keje yang nak kene dilakukan.......offline dulu...cau cin cau!!!!!

Isnin, 27 Julai 2009

cerita yang kedua.....


aku ketawa terbahak2 sampai terguling tahap lesung batu....tgh testing dgn dee nak masukkan ikan dalam blog ni...skali pandang macam sperma la pulak....yokyok'an si dee mengadjust kaler ikan yang kadangkala memang x penah jumpe sepanjang hayat nih....ape la ko dah buat dgn aku dee.....dah xleh konsentrate keje la nampaknye ni...dee telah memasukkan unsur2 kejahatan + sopan2 manja gitu....kalaula si usu ada sama2 ni, leh la dia tumpang skaki...
aku tak sabo nak cite kat kak ju betapa cepatnye pick up aku bile wat blog nih...mak aiii....rase macam tak nak wat keje lain..hihihihi..... (gambar ikan ni haleeda lukis guna Paint)

kali pertama....bukak blog!!!!


AKHIRNYA!!!!!dpt gak aku bukak blog ni......credit to dee....wahahah.....
tak sempat nak berguru dgn usu dulu..
ari ni ada banyak keje..tapi tak tau mana satu yang nak dibuat dulu...ok, skang tgh mengumpul banyak idea untuk projek bersama Dee di bulan Ramadhan......yang pastinye dapat mendatangkan pahala di bulan puasa....