Selasa, 29 Jun 2010

pencil case warna pink..................

kali ni nak mencuba warna pink pulak.....not bad jugak walaupun stok kain felt keras dah makin kurang...padankan dengan warna yang ada je......ni zu punya.....dia mintak warna pink jadik harap berpuas hati dengan hasil yang ada...kalo nak tambah bgtau ye.......
esok pulak ada hari koperasi smk ulu kinta...unit kaunseling ada bukak 4 gerai....heeh...gile kuasa dan gile duit betul......gerai flying fox & abseiling, motor ATV & pocketbike, gerai handmade 4u serta dj corner...kalo sambutan menggalakkan untuk dj corner..tahun dpn aku bukak gerai karaoke corner pulak...wahahaha...
apepun hari ni banyak nak kene buat....buat iklan...bungkus felt keychain .....buat sound check dgn nailul dan krol....huih....banyak nih...kene stop dulu.....

Isnin, 28 Jun 2010

Al-Fatihah Buat Cikgu Haji Nasir (Kaunselor SMK Seri Putera)

Sedih betul bila dengar sorang lagi sahabat kaunselor kembali ke rahmatullah...dari Dia kita datang, kepadaNya kita kembali...

Apapun, rasa simpati dihulurkan kepada keluarga cikgu nasir....beliau seorang yang santai...senang berurusan dengan beliau walaupun tidak rapat..namun sebagai rakan kaunselor di kinta utara amat merasai kehilangan beliau...

semoga cikgu nasir ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman......

.....masa dia dah pun sampai....masa kita pulak entah xtau bila........

Ahad, 27 Jun 2010

cuti hujung minggu....

ni pulak pencil case utk lily.....kali ni nak cube buat pencil case gune kain felt warna merun gelap pulak.....(kain hitam out of stock!!!)

Ni design untuk anak2 kak hamizah......hiasan belakang x sempat nak snap.....tinggal nak jahit zip sahaja...actually agak susah nak design untuk dak2 lelaki sbb x leh nak letak bunga2an...heehehehe

ni pulak untuk lina...kak shida tempah lagi untuk kali kedua....

ni utk fiza......mata burung x lekat lagi......pastu untuk side sebelah lagi masih dalam pembinaan...saja je nak tunjuk kat fiza...(fiza,tlg bagitau ape yang nak ditambah ye....)

Ni pulak special utk izey (bakal anak sedara in law...), rama2 x lekat lagi...dah tak sabo nak tunjuk kat fayard...(ok x yard?????)

ada banyak lagi tempahan utk yang nak kene siapkan lagi (tempahan dari adik beradik ku!!!).....
zu - dwa, aisy
kak nor - ain
ct - ct, nazrul, awin
idah - ida
yus - ??? (tak tau lagi...)

harap2 leh siapkan bende2 alah sebelum zam kawen nanti.....

Khamis, 24 Jun 2010

Pencil case in progress....

pencil case irfan dah siap....dah bagi pun pada kak shida...alhamdulillah...(ini bahagian depan)

ni pulak bahagian belakang pencil case irfan...kak shida request letak gambar binatang.....

peringkat menampal dan menjahit huruf untuk najwa dah siap....cume nak kene tambah bunga kat bahagian atas barang seketul dua.....

ni pulak untuk intan.....dah siap peringkat ni..tinggal nak jahit zip sahaja...x sabo nak tunjuk live kat zulliana....

ni pulak untuk azwa yang telah menjalani proses pembetulan semula....nasib baik leh touch up balik.....

ni untuk iman dan fatin....selepas fasa tampal menampal...lepas ni peringkat menjahit dan mentouch up ape yang patut, nak tambah segala bagai hiasan yang ada, yang penting, cupcake tetap ada......untuk fatin tulisan warna pink dan iman pulak warna biru...

lepas ni sesi jahit menjahit akan giat dilakukan......harap2 kawan2 sabar menunggu ye.......

Rabu, 23 Jun 2010

Pencil Case Lina.....

haa.....dah siap pun pencil case lina......actually ni untuk lina......tempahan dari kak shida...alhamdulillah..kak shida menerima pencil case dengan rasa puas hati....(kak shida ni cerewet tahap tinggi...!!!!)haha....ada lagi 3 tempahan pencil case dari kak shida....thanks a lot kak shida sbb sgt menyokong hobi aku ini.....

ni pulak draf design untuk pencil case najwa....tempahan dari zulliana.....tapi kene tgk stok kain felt dulu......takut x cukup stok kain.....

ini pulak untuk iman...tempahan dari ima......cume nak kene confirmkan dulu dengan ima warna dan design yang sebenar...(ima ni pun cerewet tahap tinggi gak....heheh...jgn marah ye ima!!!)

Ni pulak fatin punya....kakak kepada iman....cume ima nak mintak masukkan gambar cupcake seketul.....nanti aku nak kene selit kat mane yang patut...

Ni pulak design utk intan...tempahan dari zulliana gak...(actually zu, pencil case ni dah siap, sok akak publish ye!!!)

alhamdulillah...tempahan dari kawan2 dah makin banyak...tanda mereka suka ape yang aku buat nih...heeheee....
tempahan yang sedang menunggu :
Zuliana - Intan, Azuwa, najwa
Ima - Iman, Fatin
Kak Shida - Irfan, Dina dan Shida.....
Kak Arbaayah - Afaf, Afif, Ammar
Kak Hamizah - Abg G, adham....

Harap2 leh siap dalam masa yang deme nak...insyaalah..!!!

Isnin, 21 Jun 2010

Sempat ke nak buat nih...???!!!

entri kali ni tanpa gambar....aku lupe bawak kabel hensetku yang hensem ni..jadi entri kite dalam versi togel la ye...
Semalam dapat banyak tempahan dari kengakawan untuk buat keychain dan jugak pensel case...D pulak dah siap offer untuk buat jualan untuk KISDAR...huyyy....rambang mata aku kejap...target produk...50 bijik keychain......
berita baik...YB Suamiku dah ade fb sendiri...hhaha...malam tadi sempatle mengajar macamane nak menggunakan bende alah tuh.....
Sekarang nih agak tengah sibuk membuat bookmark dan jugak paperclip felt....kira ok lah jugak walaupun agak remeh..tapi best!!!
Malam tadi sempat menggunting beberapa keping kain nak buat keychain (tempahan dari Suria)....leh la aku jahit bende alah tu sementara nina tgh tido...
Design pencil case kak shida (utk lina) dah aku siapkan sambil2 mendengar bos memberi amanat kepada pelajar-pelajar tadi...(aku merangkap mc sambil mendesign pencil case...mantap tuh!!!)...harap2 aku sempat le siapkan semuanya......

Projek terkini.....aku nak buat kursus Do It Yourself untuk dak2 asli pompuan kat asrama sekolah.....nak ajar macamana nak buat felt keychain...huy...mesti deme suka bende2 kiut miut nih....
Oklah...tu je hapdet untuk kali nih....chow chin chow!!!

Ahad, 20 Jun 2010

Layan Cerita Hindustan...


Malam tadi terbukak channel zee tv.....wah...ade cite hamara dil..(ntah ape ke tajuk...)
satu2nya cerita hidustan yang paling menarik hati yang aku tengok masa zaman kat u dulu...hehehe.....teringat balik zaman muda2 masa kat upm dolu2...
malam tadi mencatat rekod...aku tgk cite tu sampai habis!!!punye le xcited tgk asywaria rai walaupun dah berpuluh2 kali aku tgk kat vcd.....sempat aku bercekau dgn haleeda sebb dia nak tgk astro ceria...hahaha...udahnye, haleeda kene naik tingkat atas untuk tgk gune astro yang lagi satu....
hehe....tibe2 teringin nak jadi asywaria rai pulak.... :D

Kembali Ke Sekolah...!!!!

lama sungguh tidak menghapdetkan belogku......
cuti2 malaysia dah berlalu dah....skang ni dah mula kembali ke sekolah..hehehe......
Pagi2 hari aku dah mula menjalankan misi selaku guru kaunseling dn guru disiplin....
Cubit2 Hembus..macam biasa, ada 7 orang pelajar lewat hari ini.....
Dak2 pompuan lak ada 3 orang yang bernasib malang hari ini kerana memakai tudung pendek....akibatnya, mereka terpaksa tukar ke tudung kaler putih kelabu ala2 x basuh dengan kedut seribu.....sian..tapi nak buat macamana...peraturan tetap peraturan....

ni plak nak buat sameri (summary) berkaitan aktiviti yang berlaku semasa cuti...:

  1. Lawatan Sambil Belajar.....
  • ada 2 tempat yang menjadi pilihan untuk bercuti membawa anak2 (dan jugak anak sedara) kali ni...yang pertama, Sg. Klah Hotspring....YB Suamiku dan aku telah berjaya jugak membawa anak2 dan gak anak2 menakan seramai 11 orang ke Sg. Klah...letih jugak mengerjakan budak2 tu...tambah lagi nak melayan si nina.....tapi alhamdulillah, segalanya berjalan dengan lancar....
  • tempat yang kedua...Ulu chepor.....heheh...tempat yang paling biasa pegi waktu cuti...cume kali ni x well planned sgt menybbkan pondok yang ditempah kurang strategik di pandangan mata.....nina mandi sampai selsema....
  • tempat wajib dikunjungi...balik kampung!!!!!singgah di teluk intan membeli apam balik dan kacang rebus dan aktiviti makan2 dalam kereta...AKIBATNYA...nina mengalami cirit birit selama berada di kampung sbb makan kacang rebus....sian kat dia....!!!
  • shopping kat giant, jusco, tesco dan billion.....
2. Masak Memasak
  • Nasib baik skill memasak aku ada lagi walaupun bukan setiap hari aku masak.....kira bolehlah untuk anak2 dan anak2 sedara aku makan...
3. Kelas Kraftangan....
  • Bukak kelas menjahit kain felt dengan anak2 buah...atin dan jugak a'a......nani dan haleeda juga ikut menyibuk...
4. Baca Novel
  • dah berapa bulan aku langsung tidak membaca novel.....tapi tarikan novel kak yam begitu menggugat jiwa....akhirnya aku berjaya membaca novel norhayati berahim!!!
5. Cerita Hari ini....

Suatu petang dalam keta ku....(YB Suamiku sedang memandu untuk g kenduri menghantar rombongan pengantin...)

Haleeda : Ibu..ibu, ada lubang!!!!(dengan nada xcited)
Aku : Mana????(jugak dalam nada xcited)
Haleeda : Lu bangang!!!
Aku : (Berpandangan dengan YB Suamiku sambil ketawa dalam hati)....(Dengan muka serius gile!!!) kak dik cakap apa tadi????
Haleeda : Adik cakap lu bangang....(dengan penuh kelurusan dan kebendulan..)
Aku : Mane kak dik dapat bende ni...???
Haleeda : Adik dengar dari along dengan abang...deme ketawa2 sbb tu adik pakai...
Aku : Adik tau x maksud bangang tuh???
Haleeda : Ntah le...adik sebut je....
Aku : (menerangkan maksud bangang tadi......dan bla..bla...bla...)
Haleeda : angguk tanda faham...

Rupe2nya haleeda dan usik neneknya dengan gurauan yang sama sebelum tuh...nasib baik tak kene marah dengan nenek.....

Sabtu, 12 Jun 2010

Yeay...Entri Yang Keseratus!!!!!

star berbagai warna...huhu...aku rase comel sgt!!!

hehehe...akhirnya...entri aku dah mencecah 1oo...huhu...syabas untuk diriku dan jugak laptopku!!!oleh kerana signal broadband yang agak malu2 kucing...maka aku mengagahkan diri jugak mengapdet bahan untuk kali ini...
cuti2 malaysia kali ni terisi dengan menyiapkan bahan2 untuk jualan sempena hari koperasi...kira okla jugak walaupun target produk jualan ialah 100 bijik keychain...20 more to go!!!!
ni aku letak keychain dalam bakul mainan nina...pinjam sekejap!!
produk hari ini.......nak terbuntang mata aku menyiapkan bende alah nih...tapi best!!!!!


bentuk hati dalam versi senget...


ladybird......emmm....aku suke!!!!

ok, pasni nak sambung lagi......sok jumpe lagi!!!

Jumaat, 11 Jun 2010

hapdet...hapdet....


ni gambo nina.....tgh bersilat dalam keta...!!!!

ya allah, rasa dah bersawang rasenye aku x apdet blog aku nih....disebabkan broadband yang 'hado' je menyebabkan kegigihan aku mengapdet cerita terhenti begitu sahaja.....
semalam sempat menyiapkan 3 bijik bekas pensil untuk nasuha, aimi dan syafiqah....cume bekas pensel ikah je yang aku xsempat nak snap.....terus si ikah bawak balik umah dia...
novel kak yam pun aku dah sempat balun...wuih...berbaloi aku baca novel norhayati berahim walaupun terpaksa melupakan aktiviti menjahit buat beberapa jam...heheheh.....
ok.....nak jahit beberapa ekor ladybird lagi...macam best la pulak!!....memang best pon...!!!

Isnin, 7 Jun 2010

sekolah mula bercuti...yeay!!!!

Sarung portable hard disc YB Suamiku...(back...)
Cuti dah mula.....
dalam kepala mula dah berkira nak ke mana untuk bawak anak2 dara aku bercuti...tambah pulak nak mencari hari sesuai nak balik kg jumpa embah....
hari pertama bercuti.....xcited gile menyiapkan sarung portable hd YB Suamiku....heheh
pandangan depan....aku letak gambo kure2...

Ni pulak pencil case mahni....harap mahni puas hati....
model iklan penyepit rambut cap tanjong rambutan......pertama kali dapat snap gambo nina dalam keadaan sopan santun!!!

ada banyak lagi projek nih...huih...macam x terkejar la pulak...apepun, projek membaca novel kak yam tetap akan ku teruskan!!!!

Khamis, 3 Jun 2010

deco2 penyepit baju.....

semalam singgah sekejap kat kedai amoi butang di tg. rambutan...kebetulan ternampak penyelit baju kayu...ape lagi, aku beli dua bungkus...ada 32 ketul.....
malam tadi dengan usaha bersungguh2 dan berdedikasi terhasillah penyepit baju yang dah di make over.....heheh
kumpulan 1

ni pulak kumpulan 2


buat bookmark pulak....macam best aje...pasni nak buat lagi.....(kak madam dah tempah satu untuk kitab dia.....)

esok bermula cuti skolah...pasni bermulalah misi menyediakan produk untuk hari koperasi...huih...sempat ke agaknye......buat je sesuke hati...!!!

Selasa, 1 Jun 2010

Entri Saja-saje.........

3 orang pekerja Bahar Auto.......pakai baju sponsor!!!!
Hasil kraf felt hari ini....

Ini kad tempahan......untuk pasangan pengantin....(gune kain felt untuk bunga2an...)
Ni pulak kad smpena kelahiran baby boy!!!(orang tempah jugak!!!)

Selamat Hari Bapak Kepada Semua Bapak2 di Malaysia...(kecuali bapa ayam......!!!)

Sibuk gile hari ini sehinggakan nak update bahan pun kene berkejar-kejaran.....lepas ni pulak ada pertandingan melukis kain rentang anti dadah pulak......ok...kene stop dulu...