Ahad, 28 Februari 2010

Aktivti Masa Mesyuarat!!!

Bila masuk mesyuarat, mesti ada antara ahli2 nye yang agak2 nakal dan degil serta tidak mendengar ape yang dibincangkan...aku adalah salah seorang dalam kelompok itu...heheh....
selalunye aku jadi pencatat minit mesyuarat...jadi x sempatle aku jadi kanak2 riang..

Suatu yang aku paling tak boleh tahan bile kebosanan menguasai diri...takkan aku nak bantai tido dlm meeting plak..mesti jatuh merudum kejelitaan yang aku pertahankan selama nih...
....meeting hari tu aku dah x bleh tahan dah....nasib baik edaran kertas mesyuarat tu sikit je...kalo x, mesti abis dakwat pen aku gune untuk menconteng!!!

Gambo ulat versi ayu manja

Gambar bunga dan rama2 gatal!!!

Hehehe..singa kepala besar!!!

Aku buat corak ntah hape2 ntah...

Quilling.....projek bookmark mase cuti!!!!

Cuti...memang x sabo betul aku tunggu sbb skang ni aku dah ada hobi gile yang baru....membuat kad!!!!!
hujung minggu yang lepas, nani dan haleeda ikut neneknya ke Kajang..jadi aku mengambil masa yang terluang nih honeymoon dengan set quillingku...hahaha...
akhirnye....dapatlah beberapa bookmark yang aku nak simpan buat kenang2an untuk cucu aku nanti..hehehe..
tgh syok buat quilling...tiba2 suamiku berkata dengan nada2 yang manja.....
'Udah2 le tu...bukan leh buat makan pun......'hahahah.....tersenyum 'menawan' aku masa tu...
apepun, bile lapang2 lagi aku sambung lagi ye...

Kad bunge saiz gorgon...
Ni bookmark gambo rame2

Ni pulak gambo bunge dalam pasu....

Ni bunge yang aku baru buat....



Kotak ajaib Din Dang!!!





Selasa, 23 Februari 2010

Kad...Kad...Kad....Baru Belajar Buat Quilling!!!

Projek cuti raya cina...

aku baru berjinak2 dengan quilling art..teknik menggulung kertas untuk buat macam2 bentuk...hahaha...syok jugak bile dah mule gune alat nih....
sebagai budak yang baru belajar melalui tutorial free kat internet nih...ada la beberapa hasil yang aku leh post kat sini...memandangkan nset aku yang baru je sihat sepenuhnye dari sakit..aku pun tangkap le kad yang aku dah buat sepanjang cuti yang lepas....

Pelanggan pertamaku...YB Suamiku...hahaha...dia order 18 keping kad untuk diberi kepada cikgu2 kat sekolah dia...mmmm....terbuntang jugak le nak menyiapkan sbb aku terpaksa bersilat2 manja sambil menjaga nina yang dah makin lasak menonggeng dan meniti...mmmm....cabaran besar tuh....kad2 yang tu aku xleh upload lagi sbb kabel kamera hilang tnpa dapat dikesan....bile dah jumpe kang aku post kat sini...


Ni kad pertama yang aku buat....rama2 pertama yang aku buat menggunakan teknik quilling...mmm...not bad (puji diri sendiri!!!)

yang ni pulak kad yang keberapa ntah....aku main letak je bunge2 dia...lawa la pulak...wahahah

haaa....ni bunga pertama yang aku buat...kira ok la....cume kad ni masih lum ade tema lagi...


ni bunge dari jarak dekat....aku main try n error je.....boleh diperbaiki lagi...

ok...ade banyak lagi kad yang akan dibuat untunk projek bersama PRS...tapi, aku kene beli satu bende makhluk asing yang bernama mesin shredder paper...nak jimatkan kos membeli kertas untuk buat quilling...
xpela....sok aku nak ajak YB Suamiku ke ipoh...aku nak cari jugak bende alah tuh...
ok, sok jumpe lagi...


mmmm....berkongsi sesuatu yang gembira!!!!

Perkara Yang Menggembirakan I...

Nina Nak Dapat Adik!!!!!

3 hari lepas aku tergerak hati membeli UPT di giant memandangkan YB suamiku telah memberi mandat besar kepadaku untuk memakai alat perancang memandangkan nina masih kecik dan aku pun dah 3 kali menjalani ceaserean....

keputusan ujian diluar jangkaanku.....sesuatu yang sangat menggembirakan walaupun tanpa perancangan yang teliti dan kertas proposal....hahaha....alhamdulillah, rezeki tuhan beri dan aku terima dengan lapang dada walaupun YB suamiku menunjukkan tahap kerisauan yang tinggi....
tapi, dr. masturah meyakinkan aku dan sentiasa memberi pandangan yang positif...
harap2 aku akan dapat menjalani pengalaman hamil buat kali terakhir dalam hidup aku dengan tenang dan gembira...insyaallah....


UPT untuk kehamilan kali ketiga (Nina) dan juga kali keempat (yang terbaru...)

Taadaa......keputusan positif...alhamdulillah.....



Perkara Yang Menggembirakan II.....


Nsetku Sudah Sihat Walafiat.....


Smalam dengan semangat berkobar2 mengalahkan atlit sukan olimpik, aku memandu dengan kelajuan yang agak manja menuju ke kdai servis nset di Tanjong Rambutan semata2 untuk mengambil kembali nsetku yang sudah hampir 2 minggu tidak berfungsi di alam nyata....


akhirnye....aku menjejak kasih kembali nsetku yang dah lama xjumpe.....gembira x terkata..walaupun harganya murah dan setaraf dengan nset tiga tiga sekupang, namun nilai sentimentelnye sangat tinggi......
Lepas ni aku nak upload pulak gambar kad2 yang aku dah buat...x sabar rasenye..!!!



Isnin, 22 Februari 2010

Bengang Gile dengan Jaga Yang Melampau!!!!!

Entri kali ini bakal menyaksikan aku keluar dari kepompong pemulisan yang ala-ala gedik santai dan manja.....
spoil gile mood pagi hari ni semata2 disebabkan jaga sekolah yang tidak menjalankan tugas yang diamanahkan.....aku bengang betul...
tepat 7.15 pagi, aku melalui gate sekolah yang dikawal oleh pelajar2 kadet polis yang sangat komited sambil hanya 'diperhatikan' oleh jaga yang sepatutnya menjalankan tugas...tibe2 mamat kepala 3suku (jaga) ni dengan nada kuat mengeluarkan kata2 kesat pada kereta aku yang baru lalu kat pagar ni.......'Cikgu ni, bawak laju.....langgar budak nanti kang...mati kang!!!!' dengan nada yang kuat sampai aku pun boleh dengar walaupun kereta aku kalis bunyi dan senjata api.....

Aku mangambil keputusan drastik memberhentikan kereta dan terus keluar dari kereta....mybe jaga tu terkejut sbb tak sangka aku terus keluar dari kereta....
terjadilah drama sebabak di pagi2 hari sambil diperhatikan oleh pelajar2 yang lain....(masa ni macam aku dalam penggambaran filem la pulak!!!)

Aku : Ape hal....ade salah????(dalam nada yang tegas....!!!!)
Jaga Gile : cikgu la salah...bawak laju, langgar budak kang...mati !!!
Aku : Mana saya tau ada budak meluru masuk...takkan saya nak stop keta mengejut plak.....
Jaga Gile : Cikgu x nampak ke???(nada yang sangat kurang hajar!!!!!)
Aku : Saya ikut arahan kadet polis yang jaga.....hang duduk tercangak je kan?????(Bengang tahap x hengat!!!)
Jaga Gile : Itula....kepala otak letak kat lutut!!!
Aku : Gile....!!!!Ape letak kat lutut?????
Jaga Gile : Kalo x puas hati...cakap le kat pengetua....!!!
Aku : Blah dan terus pegi pejabat berjumpe pengetua..........

Drama sebabak tu abis pagi tu....aku marah sampai menangis sambil melaporkan kepada pengetua........(bukan menangis sbb kene marah ye...)..bengang gile sngat2 dengan jaga gile tuh...
kalo difikirkan balik, lebih baik je kerajaan kekalkan pengawal keselamatan kerajaan yang dulu dari melantik kontraktor keselamatan yang ntah hape2......aku cukup x puas hati betul la sbb x sempat nak luku kepala jaga gile tu....aku juga mencatat rekod dunia harini sebab telah berjaya memberanikan diri berhadapan dengan jaga gile yang hanya tahu mengutuk dan memaki hamun orang lain....tahniah dan syabas kepada diri sendiri!!!!!

lain kali kalo dia buat lagi, aku tampar je mulut longkang dia tuh!!!

Ahad, 21 Februari 2010

Untuk Kak Ude....xpe...kami join!!!

rase dah bersawang dan bersewang blog aku arini...masuk arini dah genap seminggu aku x menulis dlm blog sbb cuti2 msia sempena hari raya cine....cine raya aku pun sibuk raya gak..
bukak skolah arini ada raptai sukan...termasuklah raptai untuk persembahan senamrobik dibawah aku yang dikendalikan oleh budak2 tingkatan enam yang sangat komited......

baru kejap tadi aku bersama ain and the gang berbincang....

Ain : Kak Ude...leh x esok kami xnak join senamrobik tuh......
Aku : Nape pulak...bukan ke kome yang bersungguh2 melatih budak2 yang lain...mesti deme rasa lain pulak kome x join skali....
Ain : Bukan ape kak ude....kami rasa ramai cikgu pandang lain macam kat kami...cikgu xxxxx pun siap perli lagi....cikgu2 form 6 pulak dah mula marah2......(sambil menitiskan air mata beramai2...)
Aku : La....ye ke....kome tau dari mane ni?????
Ain : Budak2 sesi petang le kak ude.....ada sorang cikgu kata buat ape ikut kakak form six tuh....diorang tu bodoh sbb tu deme masuk form six....
Aku : Ye ke.........(bengang gile sbb sebagai seorang guru x patut perkataan tu keluar dari mulut dia...!!!)
Aku : Xpe...macam ni la.....(berbincang secara panjang lebar sambil memberi bimbingan pada pelajar2 form 6)....
Aku : Ok..setelah kite berbincang...kak ude nak tanya secara jujur tanpa paksaan....kome nak join x senamrobik tu nanti......???
As : Untuk kak ude ....kami sanggup.......xkisah le cikgu nak cakap apa....
Aku : (Tibe2 aku sebak sangat sebab aku rasa sangat dihargai oleh anak2 muridku...)

Ok...takmau cite panjang2 sbb nanti aku rase sebak lagi.....heheheh.....

p/s : Malam tadi aku dapat berita gembira........nina bakal dapat adik!!!!!(mgkin sbb tu kot aku over emo kot....hehehe)

Khamis, 11 Februari 2010

Sakan Membeli di Craft workshop......

Tgh leka nak pilih kertas.....aku gile kat situ juge...
dapat cekau semua ni best jugak....

Semalam aku bersama che nor membuat misi bersejarah di Craft workshop kat ipoh garden...first time aku bawak che nor..heheh...gile kentang jadinye....
objektif ke sana ialah untuk mencari quilling tool...sejenis makhluk asing yang digunakan untuk membuat paper craft....hahahaha.....
aku leh jadi gila kat situ jugak....
balik dari kedai, terus aku mengerjakan benda alah tu...hehheh....akhirnye dapat gak 5 kuntum bunga yang cantik...aku xlh nak tangkap gambar kat sini..next time lar...
aku plan dgn che nor dan d nak create bolg untuk kad2 dan bookmark yang kitorang dah wat...coming soon....!!!!
(ganbar2 kat atas tu aku cekau dari blog che nor...wahahaha....)


Rabu, 10 Februari 2010

Nasi Lemak UK Cafe.....

Alhamdulillah...pagi tadi telah selamat berlangsung program hari Interaksi MPV...antara ibubapa pelajar-pelajar bersama-sama dengan pihak sekolah..
Kehadiran ibubapa kira ok...xde la sampai semua datang tetapi memuaskan..
Kali ni dah masuk tahun ke 4 aku menganjurkan program ni dengan kerjasama Panitia MPV..alhamdulillah, perjalanan majlis sangat lancar dengan bantuan Kak Ju dan Cikgu Nasir, Che Zan selaku pembaca doa (tetap dan berpencen) serta Piragash (merangkap AJK Buku Program...)
lepas cikgu nasir memberi taklimat MPV...ada jamuan kat UK Cafe..menu nasi lemak dan air teh o...tgh lapar gile..aku x fikir ape dah..yang penting layannnnn nasi lemak dulu...abis jugak nasik lemak sepinggan dengan top up sedikit sambal walaupun sambal agak (memang pun) masin...heheh...
anyway, terima kasih kepada pelajar2 katering yang sudi masak untuk tetamu2 jemputan...walaupun masin tapi tetap sedap di hati...!!!

(berita sedeh....smalam aku telah merosakkan nset haleeda.....huhuhu...xdptle nak upload gambar program arini.....)

Selasa, 9 Februari 2010

Kegilaan Menjadi-jadi....

Gune je kertas ape yang ada....

Kad yang belum ada tajuk.....

entri kali ni bukan nak cite pasal orang yang mengalami sakit mental atau gangguan mental...tetapi sesuatu yang mempunyai tarikan yang semakin kuat pada aku...makin aku tolak, makin kuat keinginan tu datang....

Card-Making!!!!!ya allah...satu benda yang aku xleh nak tinggal....semalam aku terjumpe sekeping pembalut hadiah yang cukup cantik pada pandangan mata....sambil2 aku melayani perasaan gundah gulana kerana berboskan pengetua yang baru ...(jangan bagitau dia!!!!), aku menggunting gambar di kertas tersebut sebagai salah satu terapi untuk melegakan stress.....dalam x sedar...banyak jugak le gambo yang aku gunting....mmmm....dalam kepala ni mula la terbayang kad dan jugak bookmark yang bakal aku buat nanti......heheheh....

misi bermula sebentar tadi....akhirnya, dalam masa 30 minit sahaja aku mampu menyiapkan 4 keping bookmark dan 2 keping kad.....i like!!!!!
kadangkala..ilham datang mencurah2 tanpa aku dapat sekat....nanti bile nset aku dah sihat walafiat, leh la aku post kat entri nih......mesti D jeles tgk aku dah mula buat kad semula.....
apepun....tangan aku dah mula gatal nak buat kad lagi...tapi ada perkara yang lebih penting aku kene dahulukan..apepun.....nanti aku akan sambung lagi projek seterusnya.....
daaaaaaaaaaaaa...................

Isnin, 8 Februari 2010

Saya Sayang Cikgu......

Kenangan mengusik jiwa...bila terbaca pasal ikan patin..tibe2 aku teringat kisah masa aku jadi kaunselor pelatih di SMK Naning, Alor Gajah...tahun 2001...

Addin, Tingkatan Dua... salah sorang student aku yang selalu mengacau aku dalam kelas...namun aku sering terhibur dengan telatahnya...

Addin : Cikgu za......saya nak g mancing kat sungai sok....nak ikan patin x????
Aku : xpe la...xyah susah2....xkan dapat ikan nak bagi kat cikgu pulak...baik jual je...
Addin : ala...xpe cikgu za....kalo dapat nanti saya bawak untuk cikgu ye...

esoknye....

Addin : Cikgu za.....lepas kelas ni saya nak jumpe cikgu za ye...
Aku : Ok....lepas ni ye...

Addin menunggu aku di luar kelas dengan wajah yang sangat girang....
bile aku mendapatkan addin, dengan cepat dia mengeluarkan sesuatu dari beg sekolahnye (agak lusuh)....iaitu seekor ikan patin yang dipancingnya semalam...
tibe2 je rase air mata nak bergenang sbb memikirkan susah payahnya pelajar ini menghabiskan masa untuk mendapatkan ikan patin untukku...
'ikan ni khas untuk cikgu za......selamat hari guru cikgu....saya sayang cikgu'

Sampai sekarang kenangan tu masih kuat lagi dalam ingatan...cume aku dah x berhubung lagi dengan pelajar ni...harap2 dia akan menjadi insan yang berguna nanti..insyallah....

Ahad, 7 Februari 2010

Kaunseling....Disiplin....entri sengal hari ini...

Mana lebih baik?????
Disiplin atau kaunseling????

Tibe2 entri kali ni jadi tajuk ala2 soalan karangan SPM la pulak.....
Bila tanya pada ramai student, dah tentulah ramai yang lebih sanggup dipanggil dgn cikgu disiplin berbanding dipanggil dengan kaunselor..
alasan : 'nape plak saya kene panggil kak ude....kang orang ingat saya yang
bermasalah...'
rata2 student xtau dan tak nak mengambil tahu apekah perkhidmatan yang diberikan oleh guru kaunseling kat skolah2....
bile sebut pasal disiplin....di kepala kite terbayang rotan...di mana ade guru disiplin, kat situ ade rotan. emmm....senario ni aku rase dari aku skolah2 dulu sampaila aku keje kat skolah juge, masih lagi ada...sampai satu tahap, pelajar2 dah lali dengan dendaan rotan...samada tempat yang berlemak (punggung) dan jugak yang lemaknye kurang (tapak tangan)

mengapa perkhidmatan kaunseling dikatakan kurang berkesan di sekolah....
banyak pendapat dari orang2 yang pakar dan buat2 pakar dalam bidang ni...
setengah orang kata....cikgu kaunseling buat ape la kat skolah..udahle x ngajo..budak dari teruk tambah teruk....macam2 versi yang didengar sendiri...

pandangan aku yang mewakili diriku sendiri.....
bhgn disiplin perlu bekerjasama dengan unit kaunseling untuk sama2 memperbaiki sahsiah dan disiplin pelajar sekolah...
sestgh guru disiplin gemar menghebah2kan kesalahan yang dilakukan oleh pelajar sehingga satu dunia tahu keslahan yang dilakukan hatta sekecil kuman pun...itu sesuatu yang tidak boleh diterima oleh pelajar2 serta ibubapa sendiri...pelajar perlu diberi ruang dan peluang untuk mereka memperbaiki kesalahan yang dilakukan...
unit kaunseling pula PERLU dimaklumkan sekiranya pelajar2 telah melakukan kesalahan supaya dapat diambil tindakan susulan....mereka perlukan bimbingan!!!!! kadang2 aku agak terkilan kerana pelajar2 dah semakin kurang bermotivasi di sekolah semata2 kerana guru-guru telah memberi imej yang buruk kepada mereka semata2 kerana kesalahan lampau...

apepun.....perkara ini perlu sntiasa dilihat dari masa ke semasa....untuk pelajar2 pulak, peranan aku sebgai kaunselor, aku perlu melipatgandakan usaha untuk terus mempromosikan perkhidmatan bimbingan kauseling di sekolah....harap2 perkara ini akan mendatangkan kebaikan kepada mereka....

hehehe...tibe2 ayat aku bertukar format plak....
ape yang penting, aku harap semua student mengambil peluang dengan ape yang ada di sekolah..zaman aku skolah dulu, kaunselor pun aku xkenal...bimbingan kerjaya ape tah lagi...sbb tu aku malap je nak buat pilihan masa lepas spm dulu....
aku xnak student aku lalui ape yang aku rase dulu.....

Jumaat, 5 Februari 2010

Rombongan Che Kiah ke Padang Polo & Muzium....

Ni gambar pelajar2 asli yang konon2 tgh baca info berkenaan Piala Kriket kat Muzium Perak

lepas bersenamrobik di Padang Polo...bersama Mariam....mak budak2 asli a.k.a warden asrama


Budak2 menari poco2.......cube tgk amoi baju pink tuh...


Tada......iklan kasut Power Ranger....dari kiri...Kasut Power Ranger Mariam, Kasut Power Ranger Zaleha dan Kasut Power Ranger Sarah......



Ni aku nak kabo....kasut ni baru beli semata2 nak bersenamrobik dgn dak2 asli nih....heheh
Hari ini mencatat sejarah donia sbb kali pertama dalam hidup aku..(hidup aku tau...!), aku bersenamrobik kat padang polo...heheh...xcited tahap x hengat le aku mase tuh...
matlamat asal ialah saje nak ikut rombongan budak2 asli g muzium...tibe2 terjebak pulak dengan aktiviti ini..ape lagi...layannnn.......................
rugi aku x amik gambar piragash dengan che zan bererobik...rupe robot pun ade...wahahaah.....aku sibuk ketawakan orang padahal mesti ramai gak yang ketawakan aku bile senamrobik jadik senamrabak....anyway....kalo ada masa (diulang...kalo ada masa lagi la...) aku nak pegi lagi..tp xtau la bila...heheeh.....
lepas tu aktiviti melawat ke muzium perak darul Ridzuan...not bad la...agak kecik..
cume aku rasa aku la rakyat ipoh yang paling x prihatin sbb aku baru sedar yang kat ipoh ni ada muzium rupanya.....(senyum menawan......)
apepun, thanks to che zan yang telah memberi peluang kepada aku join lawatan che kiah ke padang polo dan muzium ni....syok jugak aktiviti ni sbb kawan2 lain kat skolah kene ngajo....wahahah.......


Tangan Dah Gatal Nak Buat Paper Craft...

Rancangan Tahunan versi senget...
Weh...dah lame gile aku dah x pegang kertas2 lawa nih....
bos kata wajib hantar rancangan tahunan dalam Buku Persediaan / Buku Laporan Perkhidmatan....
ape lagi, aku godek balik bahan yang sedia ada kat meja aku...akhirnye...tadaaaaa.........
hahaha....skill aku masih ade rupenye cume kena amik masa sket nak mengeluarkan ilham dan idea nak buat cantik2 tahap gaban...
hari ini aku berjaya meracuni / mempengaruhi Che No untuk menceburkan diri dalam membuat kad dan bookmsrk..kalo jadik nih...cnfiirmla aku jadik CEO nanti...
xpelah...tu je entri ala-ala sengal tuk kali ni..
kene tido awal nih...sok nak bersenamrobik dgn budak2 asli......
daaaa...

Siapa Yang Jumpe (Selimut) Sila Kembalikan....

Ni gambar nina sejam lepas lahir (5 Mei 2009)

Cerita klasik Mei 2009.....
Saje je aku masuk gambar yang ala-ala zaman P-ramlee ni.....bukan ape, tibe2 aku merindui selimut yang dipakaikan pada nina waktu ni...
aku sedeh woo bile selimut ni hilang waktu nurse mandikan nina...macamane boleh hilang aku pun tak tau la...sampaikan nurse pun xleh nak kesan mane selimut tu pergi..dia ada kaki kot..
selimut ni aku simpan dari nani lahir tahun 2003 sampailah tahun nina lahir, 2009.....banyak sentimentel value ni..dari nani..haleeda sampaila ke nina...
dah hilang nak buat macamane...cume masa nurse nak ganti tu suami aku tolak....
'saya mampu beli 20 selimut yang lain...tapi semua tu tak sama dengan kenangan selimut yang hilang...'
cume aku harap, next time x jadi lagi la kecuaian yang macam ni...walaupun kecik je...selimut bayi...tapi amat besar kenangannya bagi aku dan keluargaku...
oleh itu, sape yang terjumpa...sila la pulangkan.......
dari aku yang tengah teringat...



Rabu, 3 Februari 2010

Panas Masa Mesyuarat....

Aku menaip entri kali ni sejurus aku keluar dari mesyuarat agung KGKT....hmmm.....nampak gayanya tahun ini aku mencatat sejarah peribadi kerana banyak kali mengangkat tangan untuk mencadang dan menyokong....nak menjimatkan masa mesyuaratlah ni....
antara usul panas masa dalam mesyuarat :

  • cikgu abu mencadangkan cabutan bertuah hanya diberikan kepada ahli KGKT yang hadir di jamuan akhir tahun sa...ha...ja... (ni aku sokong seratus peratus ++++ sbb tahun lepas aku antara orang yang langsung tak bertuah dapat ape2 hadiah)
  • Kak Norma mencadangkan ahli yang tak hadir jamuan akhir tahun juga diberi hadiah cabutan bertuah...(aku orang pertama yang BANGKANg.....x setuju weh....!!!!)

Ha....hal2 lain dalam mesyuarat pulak :

  • aku mencadangkan aktiviti bersama antara kelab KGKT dengan JK Perkembangan Staf....kira boleh je kalo aku yang jadi ajk pelaksana...sukarela aku nak buat!!!
  • Cikgu abu mencadangkan sebarang urusan unit disiplin dengan pelajar dijalankan di bilik pengawas....(aku sokong!!!!!!!)
  • yang lain aku dah x ingat........

apepun, tahniah kepada Cikgu Ku yang telah diberi mandat mengetuai kabinet yang baru....Cikgu Mu menyokong seratus peratus!!!!

(Hari ini tangan aku dah jadi lenguh2 sbb kerap mengankat tangan dan bertepuk tangan menyokong usul dan cadangan!!!)

Berguru Dengan Che Nor...

Entri kali ni khusus memberi penghargaan kepada Che Nor yang telah bersusah payah mengajarku bagaimana untuk menjadikan belogku sesuatu yang indah dan menarik di pandangan mata......
alhamdulillah...sesi pengajaran yang che nor buat sangat menarik....aku sempat berguru dengan bekas anak muridku bagaimana nak masukkan macam2 dlm blog ni...walaupun aku bekas guru che nor, untuk mendapatkan ilmu...tak kiralah dari sesiapa pun...yang penting ilmu ada di mana-mana.....
ok...tu je entri untuk kali ni....thanks to che nor ye....

Selasa, 2 Februari 2010

Kenapa Aku Perlu Bersyukur.....

Ada banyak sebab mengapa aku perlu bersyukur pada tuhan tika ini dan saat ini......


  1. Aku bersyukur sebab aku masih lagi bernafas................



  2. Aku bersyukur dikurniakan keluarga yang bahagia....(aku ada suami yang paling hensem di dunia dan juga tiga orang anak2 dara yang comel2 belaka...)



  3. Aku bersyukur kerana masih lagi mempunyai kedua ibubapa yang masih hidup......sayang mereka!!!!!



  4. aku bersyukur kerana aku mempunyai ibubapa mertua yang sangat sporting dan memahami........



  5. aku bersyukur kerana aku mempunyai adik beradik yang sangat membantu di kala senang atau susah.....



  6. aku bersyukur kerana aku dah x malu nak cium pipi mak dan bapak aku.......aku sayang mereka....!!!!!



  7. aku bersyukur kerana aku gembira dengan kerjaya aku sebagai seorang kaunselor...



  8. aku bersyukur kerana suamiku juga seorang kaunselor....



  9. aku bersyukur kerana keretaku x pernah meragam waktu nak pergi kerja



  10. aku bersyukur anak2 muridku sentiasa senyum padaku kerana aku terlebih dahulu senyum pada mereka



  11. aku bersyukur kerana aku mempunyai ramai kawan baik di tempat kerja.....kak ira...kak ju.....



  12. aku bersyukur kerana aku bertemu dengan seorang lagi rakan yang amat rapat denganku...usu.....



  13. aku bersyukur kerana anakku..nani dah x meragam lagi ke sekolah....



  14. aku bersyukur kerana walaupun aku tidak dikurniakan lagi dengan anak lelaki.....aku dah anak 3 orang cahayamata perempuan yang sangat membahagiakan....



  15. aku bersyukur kerana aku sihat tubuh badan sehingga kini



  16. aku bersyukur kerana aku dan suami telah mempunyai 4 buah rumah seawal umur 31 tahun...



  17. aku bersyukur kerana mempunyai penyewa rumah yang tidak mendatangkan masalah...



  18. aku bersyukur dikurniakan bos yng sangat memahami...



  19. aku bersyukur kerana bilik kerjaku berdekatan dengan UK Cafe....senang nak makan....



  20. aku bersyukur kerana aku mempunyai keberanian untuk memberitahu apa sahaja cadangan dan komen waktu mesyuarat..



  21. aku bersyukur kerana laptopku dah x meragam...



  22. aku bersyukur kerana suamiku memahami kegilaanku terhadap bunga ros....(gile dengan english style!!!)



  23. aku bersyukur kerana suamiku telah menghadiahkan katil antik bertiang sempena kelahiran ainina....hadiah dari suami untukku......



  24. aku bersyukur kerana sekali sekala suami akan mengurut kakiku apabila aku kelenguhan.....



  25. aku bersyukur kerana suami sentiasa menjadikanku orang yang pertama dalam hidupnya.....



  26. aku bersyukur kerana keluarga mertuaku hidup bersama2 denganku...



  27. aku bersyukur kerana keluarga iparku serta biras sentiasa menjaga hubungan yang baik sesama kami...



  28. aku bersyukur kerana kucingku Chincilla..dalam keadaan sihat dan gemuk....



  29. aku bersyukur kerana suamiku telah membina balkoni yang luas untukku membaca novel di masa lapang....



  30. aku bersyukur kerana aku ada bekas anak2 murid yang rapat dan sentiasa mengetahui perkembangan masing2...



  31. aku bersyukur kerana suamiku yang mengawal perbelanjaan keluarga....(kalau x...xtaulah nak ckap!!!)



  32. aku bersyukur kerana aku mempunyai tabiat ketawa..............aku suka ketawa........



  33. aku bersyukur kerana aku mempunyai anak yang sama hobi denganku...melukis dan melakar....



  34. aku bersyukur kerana aku rapat dengan adik beradikku walaupun aku jarang balik kampung....



  35. aku bersyukur kerana aku masih lagi mempunyai ruang untuk menulis di blog ini walaupun sibuk di rumah...



  36. aku bersyukur kerana nani dah pandai membaca dengan lancar...



  37. aku bersyukur kerana aku dah tahu masak kek coklat kegemaran suami dan anak2ku...



  38. aku bersyukur kerana suamiku sangat menggemari air milo ais ku.....



  39. aku bersyukur kerana aku tahu memasak untuk keluargaku...



  40. aku bersyukur kerana aku tahu membeli belah di pasar tanjong rambutan..

  41. aku bersyukur kerana aku diberikan diskaun semasa membeli belah di pasar apabila berurusan dengan ibubapa pelajar...

  42. aku bersyukur kerana ainina dah pandai duduk dan merangkak...

  43. aku bersyukur kerana aku berkesempatan menyeterikakan baju suami dan anak2ku

  44. aku bersyukur kerana aku mempunyai tabiat gemar membaca

  45. aku bersyukur kerana aku fasih berbahasa jawa...

  46. aku bersyukur kerana aku bertugas di sekolah yang mempunyai ramai pelajar

  47. aku bersyukur kerana aku hanya mengambil masa 3 minit sahaja memandu dari rumah ke tempat kerja

  48. aku bersyukur kerana aku mempunyai team kaunselor yang sangat komited

  49. aku bersyukur kerana haleeda (anak keduaku) menunjukkan sifat berani walaupun baru berumur 6 tahun

  50. aku bersykur kerana aku masih berpeluang mencium anak2ku sebelum ke sekolah

  51. aku bersyukur kerana makanan cik nan kantin masih lagi sedap macam dulu....

  52. aku bersyukur kerana aku telah menemui kedai craft di ipoh..........

  53. hmmmmm................ada banyak lagi yang boleh aku tulis........kesimpulannya...aku harus bersyukur dengan apa yang aku ada skang....perbaiki apa yang ada.....

alhamdulillah...aku amat bahagia dengan apa yang aku ada sekarang...moga tuhan sentiasa memberi kesejahteraan kepada aku, keluargaku dan semua yang berada di sekelilingku......

GIGI OH GIGI.....

Gigi oh gigi......................
hehe........................
entri kali ni nak cite pasal gigi susu nani yang mule meragam sejak akhir2 nih...
minggu lepas nani bagitau yang ada gigi lain tumbuh ...xde goyang, x sakit...tibe2 muncul pulak gigi lain kat bawah.... (tibe2 aku menjadi ibu yang paling x prihatin di dunia)...
bile aku cerita benda ni dengan kawan2 yang lain...macam2 versi la yang aku dengar...nanti jadik siung la.....gigi berlapis la.....blalalala...banyak versi ooooo...
lantas aku mengambil keputusan drastik membawa nani ke klinik gigi siti...(aku sanggup amik cuti tahunan nihhh....) untuk membetulkan gigi yang tak diundang ini...

Dr. Siti : Mai sini nani...dr nak tgk gigi....
Nani : (Mengangakan mulutnya dengan manja......)
Dr. Siti : Oooo....gigi kekal keluar rupenya......cume dia terjongkit sikit.....
Aku : Abistu dr..kenapa gigi susu dia x bergoyang..?
Dr. Siti : Gigi susu nani ni rapat2...sbb tu gigi kekal ni susah nak keluar tegak....lagipun ruang untuk dia keluar sempit jadi sebb tu gg yang kekal ni keluar senget.....
Aku : Senget sampai bile2 ke?
Dr. Siti : Xde la senget sgt...cume nanti gigi kekal yang lain pun akan jadi x teratur sbb tapaknya kecik.....
Aku : (Angguk tanda faham...)
Nani : Ibu.....nak kene cabut ke????
Dr. Siti : Ye la nani...nak bagi baik kene la cabut ye.....blallaalllalalalla....(dr. siti memujuk nani....

hmmmm...ni first time pngalaman aku membawa anak cabut gigi...alhamdulillah, nani cool gile waktu kene cabut gigi.....hahaha...aku pun dapat info yang agak banyak dari dr. siti..
terima kasih dr. siti kerana memberi layanan yang terbaik untuk aku dan nani yang baru pertama kali menjejakkan kaki di klinik gigi.....
alang-alang cuti...aku pun join skali buat rawatan gigi...
agak murah caj yang dikenakan...lain kali boleh la buat rawatan kat situ lagi....
(berita sedih.....aku xleh nak upload gambar nani yang baru lepas cabut gg sbb nset aku MERAGAM...huhuh.....)